Nova igračka: 4 elementa monobander za 14mhz – dizajn EF204 od Pope YU7EF

Piše: Boris Toljaga YU7MW

Pre nekih 10-ak godina Mile YU7OW i ja YU7MW smo počeli rad na anteni za 14mhz, ali smo iz straha za, tada za nas ogromnu antenu, promenili plan, kao, bolje da se učimo na manjim antenama npr. za 21mhz, ideja je bila da dobijemo mnogo bolju antenu od TH6DXX jer smo shvatili da nas nekako “ne čuju”. Prvobitna ideja je bila da to bude 5 elemenata, ali su kasnije na Miletovu sugestiju apetiti smanjeni (faco, daj da napravimo nešto manje, ko zna hoće li to raditi…:) i napravili smo 4 elementa za 21 mhz koja nam je pružila sate i godine zabave na ovom opsegu. Još 2016-te se moglo dosta dobro raditi na 21, ali je kasnije band utihnuo.

Povremeno se radilo na ovom opsegu, ali se davnašnja ideja da se napravi dobra antena za 14 mhz ponovo pojavila. Naravno bilo nam je žao da skidamo stari dobri bim za 21mhz, pa je jedna od ideja bila da napravimo 3 elementa za 14 mhz kako bi imali na stubu i jednu i drugu antenu, međutim godine na stubu su učinile svoje i koax je negde propustio vodu pa smo u PPS-u imali dovod kišnice kroz koax :).

 

slika 1: 3 el yagi za 20m, kompromisno rešenje od koga se odustalo

Ovo je bio okidač da se antena za 21 mhz skida sa stuba i postavi, ni manje ni više nego 4 elementa za 14 mhz na 10 metarskom bumu. Razloga je bilo više: antena koja stoji skoro 10 godina na stubu kako god zaštićena bila mora na “laki remont”, a uz priče sa foruma da u stvari sunčevih pega “neće više biti do kraja sveta” 🙂 odlučili smo da je skinemo.

Petak, 5. jul 2019.

Dan ranije 5. jula 2019-te se Miša spajdermen, simpatizer ovog našeg hobija, popeo na stub i bez po muke raskačio monobander za 21mhz, spustio, a “zla ekipa” ga rasturila u delove. Ne moram ni da pričam da je šarafe uhvatila korozija kao i sajle i sve ostalo osim aluminijuma.

 

Slika 2: Miša spajdermen “raskačuje” antenu za 21 mhz EF154 by YU7EF

Slika 3: Spuštanje antene niz stub

Slika 4: dobra stara antena za 21 mhz – pionirski rad Borisa YU7MW i Mileta YU7OW

 

Subota, 6. jul 2019.

Sutradan u subotu 06. jula 2019-te bilo je oko 35C i oko 15h smo se skupili da montiramo na zemlji antenu, a Miša spajdermen dolazi oko 18h da podigne ovu gromadu.

Akteri ovog popodneva su bili Miša spajdermen, Johan YU2FOX, Boris YU7MW, Stefan YU5STA, Bogdan YU5BOX.

Slika 5: montaža EF204 antene na zemlji – Bogdan YU5BOX i Stefan YU5STA

Slika 6: antena montirana i spremna za dizanje na stub

Slika 7: ekipa za sastavljanje antene

Antena je sklapana iz dva dela, prvi deo buma je 6 metara, a drugi još 4 metra. Prvih 6 metara je uspravljeno uz stub, dok je drugih 4 metra Miša “nadoštiklao” vertikalno sa stuba i spojio. Mere su bile takve da je zbog okoline (zgrada kluba, drveće, pešačka zona) antena bila “knap”. Antenu smo povukli ho-ruk sistemom prema gore, gde nam je i Miša pomagao odozgo. Ispod same antene sam gledao kako bum od 70mm vijuga kao zmija 🙂 To je bio momenat kada sam se uplašio i zapitao kako će tek da migolji na vetru tamo gore :), a i momenat kada sam hteo da odustanem “od sve te budalaštine”.

Slika 8: neposredno pred podizanje…

Međutim, kako je antena došla do vrha stuba, Miša je samo uhvatio, blago podigao i naslonio na korpu na stubu i stvar je bila rešena za manje od 15 minuta, što se tiče podizanja, sve ostalo (montiranje nosača, sajli, itd) je potrajalo još barem 2 sata.

 

Slika 9: u sumrak dana 6. jula 2019, antena je podignuta

Slike 10 i 11: nedeljno jutro, 7. jula 2019, 4 el monoband yagi po prvi put u YU7AOP 🙂

A sada malo o karakteristikama i različitostima u odnosu na takođe sličnu antenu za 21mhz i sve to u odnosu na TH3MK3.

Kod monobandera za 14 mhz imamo drugačije karakteristike u odnosu na TH3MK3, a opet u odnosu TH3 – monoband 21mhz.

Evropa u pravilu dobro radi i na jednoj i na drugoj anteni, nekada, verovatno ovisno o prilikama na opsegu čak bolje radi TH3MK3, ali u nekim situacijama monobander jednostavno dominira. Bilo je takmičenje IARU HF i imao sam prilike da isprobavam monobander u raznim pravcima, a zaključak je ovakav (barem za letnje mesece): JA stanice su jače na monobanderu, kao i YB, HS i UA0. Jače su na monobanderu i stanice bliskog istoka, kao i kompletna severna amerika je, opet, ovisno o propagacijama bolja za 1-2 S jedinice. Južna amerika je skoro ista na obe antene, kao i severnoafrički pravac. Rano ujutro dobro idu W6 i okeanija, sa malom razlikom u čujnosti u korist monobandera. Ovo je situacija na prijemu u letnjim mesecima.

Tamo gde TH3MK3 gubi bitku sa monobanderom je signal na predaji. Odličan SWR po čitavom opsegu i puna dužina dipola dominiraju na predaji (gledao signal preko WEBSDR-a sa jednom i drugom antenom). Prilikom slabijih propagacija za UA0 kada se sa 100W signal solidno čuje u UA0, sa TH3 dobijam samo tihe “ping-ove”. Ovo važi gotovo za sve pravce osim Evrope gde su signali na obe antene prilično dobri, tj nešto je jači monobander.

Kao što rekoh radio sam malo IARU HF takmičenje nekih sat i po vremena, uveče, tj. isprobavao sam obe antene na prijemu, a predavao samo preko monobandera. Radio sam sa 100W i bez problema dozivao hrpu W stanica, što kod TH3 nije bio slučaj, tj. prilično smo se mučili i sa TH3 i TH6.

Zanimljivo je što dok je Miša Spajdermen još bio na stubu sam mjerio antenu MFJ analajzerom (nisam mogao dočekati da siđe) pa mi je MFJ davao čudne rezultate, da je otpor 40 oma i SWR do 1,6 na kraju opsega. Jedino postoji mogućnost da je Miša spajdermen “uneo” sebe u dijagram :).

Ono što je još bilo interesantno je da smo ostali bez koaxa. Iz ko zna kog razloga sam ja potpuno novi koax postavio misleći da ima 35 metara, ali očigledno da nije imao dovoljno, a rješenje smo našli u produžetku koaxa koji smo koristili za 3,5 mhz (jer i njega nije bilo dovoljno :). U tom momentu SWR je pao na 1,1 i na kraju opsega je bio 1,2. Kada smo sutradan našli manje parče koax-a SWR je skočio sa 1,2 do 1,5 na kraju opsega. Očigledno da i koax nešto “rezonuje” pa ćemo ostaviti da još poradimo na ovu temu.

Na kraju smo merili još jednim analajzerom i slika SWR je ovakva (bez da smo išta dirali):

na početku banda je SWR 1,1:1, na frekveniciji 14,2 je 1,14:1, dok je na kraju banda 1,16:1, što znači da je antena mehanički dobro napravljena.

 

 

Slika 12: Razlika signala – ovo merenje je malo nerealno jer je TH3 antena svakako drugačije konstrukcije i ako ništa drugo nekoliko metara niža od monobandera, ali je dobro pogledati jačinu signala na ovoj slici kao informaciju.

Slika 13: SWR za EF204, u realnom radu na punoj snazi je SWR za nijansu viši i ide do 1,4:1 na kraju SSB opsega. Na početku opsega u CW delu je 1,1:1.

Nadamo se da će nas ova antena poslužiti kao i prethodna, koja nam je omogućila komforan rad na 21mhz, stoga, samo napred u DX-iranje i kontesting.

73… do novih antena

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.