Aktivacija YU7AOP/p YUFF-0043, Carska bara Memorijal Goran Savić YT2A 2022

Piše: Boris Toljaga – YU7MW

Sada već čuveni Memorijal smo prošle godine nekako preskočili, jednostavno nisu nam se nekako termini poklopili, pa smo odlučili uz Nešino (YU7SMN) „aminovanje“ da ove godine ponovo aktiviramo ovu referencu, naročito što Neša i stanuje u YUFF 0043, pa nam je bila potrebna njegova logistička pomoć.

U subotu, dan pred Memorijal stigli smo Mile (YU7SWR) i ja (YU7MW) kako bi pomogli Neši da podignemo antene.

Neša i Mile su sada već stari SOTA-ši tako da im sve oko podizanja antene nije strano, dok se ja moram uvek podsećati: koja cev u koju ide, koji kabel, koji kanap itd. Brzo smo podigli Nešin multiband za 7,14,18 mhz, trebalo nam oko sat vremena, ali je probavanje trajalo još sat, dok nismo pogodili dobar SWR, pravac itd.No, to su sve slatke radio-amaterske muke.

Najavljena obilna kiša nas je prijatno iznenadila jer nas je nekako mimoišla 🙂 tj od 9,00h ujutro do 13h nije palo ni kapi, a mi smo odradili posao.

Dogovor je bio da Memorijal krenemo oko 9h ujutro i da radimo dok možemo, tj. do sumraka, kako bi antene ponovo spakovali.

Bandovi na kojima smo radili su bili 7 i 14 mhz i bili su čisti „kao mleko“. Nikakvog dodatnog šuma i krčanja sa banda, ali i okoline nije bilo tako da smo lagano i lepo radili po vremenu kakvo se samo poželeti može (osim vetra, ali to je već ovde uobičajena stvar).

Većina veza je bila CW gde su radili Bogdan (YU5BOX) i Boris (YU7MW). SSB operatori su bili Neša (YU7SMN) i Darko (YT1RX).

Nakon ručka nas je posetio i Pubi YU7ZX i odradio koju CW vezu.

Uradjeno je nešto manje od 300 QSO-a za nekih 8 sati rada, nije loše, ali možda smo mogli i bolje, ali to jeste lepota hobija da se bolje spremiš za iduću godinu.

Od uređaja smo imali Yaesu FT897, interfejs TI-5000 koji je radio odlično i multiband antenu.

Ops: YU5BOX, YU7MW, YU7SMN, YT1RX

Na kraju se moram zahvaliti i publici koja nas je sve vreme bodrila u takmičenju:

Nikola YU7VSN, Bane YU7YVB, Mile YU7SWR, Pubi YU7ZX

73 do sledećeg Memorijala

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.