Akcija kod Neše YU7SMN – podizanje 5 el LFA 11m antene

Piše: Boris Toljaga YU7MW

Kako je Neša aktivan operator, a njegova specijalnost viši opsezi KT spektra, jednog dana mu je palo na pamet da pravi antenu za svoj omiljeni opseg, pa je ni manje ni više to palo na LFA antenu na 8m bumu. Kako je nastala LFA antena ne treba pisati, o tome ima dosta tekstova na netu. Ovo je već treća inkarnacija tih antena koje je Neša uradio, svaka sledeća je bila sve veća i veća :), što je dobro jer se vidi da se napreduje u našoj stvari :).

Najveći problem je bilo u stvari spuštanje i podizanje stuba jer je stub na nezgodnom mestu, uz kuću, sa druge strane ka Begeju. Kako je ovo ko zna koji put da ovo radimo, nije predstavljalo problem samo spuštanje antene, već i podizanje stuba kada se na njega nakače sve antene.
Da krenemo redom. Neša je ljubazno pozvao članove kluba koji mogu da dođu da pomognu u ovom poslu. Te subote smo mogli Bora YU7LB, Mile YU7SWR, Jovan YU7ZMJ, uz iznenadni upad Veljka YT1ZVM i Boris YU7MW.

Mile kao vozač (jer ne koristi alkohol:) nas je sve pokupio. Kao što obično biva, Neša je danima gledao vremensku prognozu (tri različite, sa tri različita tumačenja), pa je zaključio da neće biti kiše. Kad sam krenuo od kuće da se sretnem sa Borom YU7LB, kiša je padala, onako solidno, ali izgledalo je da neće dugo padati. Nije prestajala sve do pola puta do Carske bare gde se nalazi QRA od YU7SMN. Kada smo stigli kiše nije bilo, ali ni vetra, kojeg smo se prilično bojali jer u tom kraju su vetrovi česti i jaki. Toga dana nas je pogledao onaj odozgo pa smo mogli na miru da počnemo da radimo.

Slika 1: ekipa na montiranju LFA antene na stub

Slika 2: Bora YU7LB, najiskusniji majstor za štap-kanap radove uz naravno domaćina Nešu YU7SMN

Slika 3: Mile YU7SWR – još jedan od nema-šta-ne-može-čika-Mile-da-napravi majstora – a Miletov zamišljen pogled govori “merkam te merkam”

Slika 4: Mile YU7SWR i Boris YU7MW, poslednje pripreme za podizanje LFA lepotice

Naravno Neša je pripremio zagrevanje (po jednu domaćinsku – čašicu, ali ne više:), a pošto je ovo već koji put da spuštamo stub nije bilo nekih problema. Više smo strahovali kako ćemo podići jer smo bili u manjku sa “radnom snagom”. YU7LB i YU7MW su kačili antenu na stub kao i sve ostale poslove oko napajanja, a ostali su pokušavali da naprave neku vrstu poluge sa koturačom čiju sajlu će potpomagati elektromotor prilikom podizanja. Srećom nije trebalo tu skalameriju isprobavati jer je stigla “konjica” u pomoć u vidu četvorice Nešinih drugara iz servisa koji su taj stub podigli, onako kao iz vica – šta zna dete šta je 300 kila.

Slika 5: Ekipa Nešinih drugara za tili čas podigla stub, neki su čak podizali stub i odgovarali na poruke na telefonu 🙂

Slika 6: LFA Yagi

Šta za kraj: druženje posle svega i najvažniji deo (prvo posao, pa zadovoljstvo) priče, priče i priče. Neša i njegova XYL su ponovo u ulozi domaćina za čistu peticu, janjetina za peticu, ajvar za peticu, rakija za peticu. Razgovori su se nastavili u Nešinom novom PPS-u u kojeg je uložio dosta vremena da ga sredi, a nova antena se pokazala odlično u odnosu na vertikalku sa kojom je dosad radio.

Izgleda da je LFA dobro rešenje za te više-niže opsege od 28-144 mhz i da tu radi dosta dobro. Antena se vrlo lako podešava ovisi šta želiš da dobiješ, čitajući malo o LFA antenama tekst samog autora G0KSC, možeš da je podesiš da je antena širokopojasna, ali sa gubitkom pojačanja ili da se suzi opseg, ali da pojačanje i front-to-back bude bolje, pa sad, ko šta voli. Takođe prilikom merenja na zemlji npr. na metar-dva od zemlje treba je podesiti tako da rezonantna frekvencija bude nekih 200khz više, jer kad se antena “popne” na stub, frekvencija nešto padne (ovo više za one koji žele da prave ovu antenu).

Doviđenja do novih antena – 73

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.