Aktivnosti: Balccon 2023 – System failure

Piše: Boris Toljaga – YU7MW

Mesto dešavanja: Novi Sad, Master hala NS Sajma

Ponovo je došao Balconn, kao i TUX-ovo (Aca YU7TUX) kukanje da je to poslednji na kojem učestvuje i bla bla bla…

Pošto nisu bila velika očekivanja, jednostavno smo pokupili tzv Boat anchor uredjaje, Hammarlund, Marauder, Colins 51j4, ali i nove uređaje FT710, jednostavnu dipol antenu za 14mhz, projektor, QSL-ke i ostale sitnarije.

Ideja je bila da se prikažu „stari, dobri“ uređaji koji rade i nakon „nuklearne eksplozije“, ali i da se vidi kako je to nekada izgledalo. Glavna ideja je: kada sve stane, radio uređaji i antene rade dalje.

Aca YU7TUX i Boris YU7MW smo dan ranije doneli većinu opreme na Novosadski sajam u Master halu. Prvi dan su Aca YU7TUX i Bogdan YU5BOX, Boris YU7MW i Dalibor YU5DLB doneli ostatak opreme, na dan otvaranja.

Antena je vrlo lako montirana za manje od 10 minuta na krovu sajma i proradila odmah. Aca YU7TUX je zaključio da je ovo bilo „najjednostavnije i najbolje podizanje antene ikada…“ 🙂

Sama konferencija je imala predavanja, uglavnom se radilo o svetu računara, ali bez obzira na to sve mnogo posetioca je prilazilo i razgledalo opremu i raspitivali se o hobiju.

Bili smo iznenadjeni kada su nas posetili: PC3T Alex – uradio nekoliko CW QSO-a! Takodje tu je bio i Angelo iz radio kluba LU4KC, Argentina, YU4…, Travis KK4VCZ, zatim jedan momak iz SP sa znakom SO4… zaboravio, a nisam zapisao, Will KB1…, DG2FEV Rainer. Uglavnom, dosta radio amatera koji su posetili ovu manifestaciju.

Za Balccon se nema što reći, odličan organizator, odlična ekipa, odlični volonteri, mora se pohvaliti i osoblje sajma koje je bilo vrlo uslužno, tako da sa godinama ova manifestacija postaje sve bolja i bolja.

Na žalost drugi dan nisam mogao da dođem zbog privatnih obaveza, ali sam se u nedelju popodne „nacrtao“ da malko radim veze. Uredjaj smo podesili na, mrski, FT8 na što se Aca oduševio i uradio 20tak veza. Najviše se posetilaca skupilo kada je Alex PC3T radio CW, ali su razgledali i „starudije“ tj „boat anchor“ uredjaje.

Oprema je raspremljena oko 20h u nedelju, spakovana i prebačena u klub.

Sve ukupno, vrlo dobra „akcija“ uz par propusta tehničke prirode – koje smo zapisali da bi sledeći put bilo OK.

Hvala ekipi koja je uzela učešće:

Dalibor YU5DLB, Aca YU7TUX, Bogdan YU5BOX, Boris YU7MW, Kristina

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.