2017. godina

Piše: Boris Toljaga YU7MW

Nakon nekoliko godina redovnih kurseva, broj operatora se povećao. Radilo se o deci uzrasta od 12-16 godina, što je bila zapravo i ciljna grupa. Obuka za rad na radio uređajima je vođena jednom do dvaput nedeljno, a vodili su je, manje ili više svi stariji operatori.

Rad na višim opsezima je zbog smanjenja sunčevih pega polako jenjavao tako da se uglavnom hamleti radili na 7mhz.

Takmičenja u kojima smo učestvovali su imala za rezultat različit plasman, ovisno da li se radilo „ozbiljno“ ili se više radilo sa mladim operatorima.

Naziv takmičenja

plasman

napomena

EPC Ukraina DX digi contest

2 mesto

Multi op single TX

Russian WW PSK contest

3 mesto

Multi op single TX

EU PSK DX Contest

2 mesto

Multi op single TX

EA PSK63 Contest

6 mesto

Multi Multi

Ukrainian DX digi contest

3 mesto

Multi op All Band

Ukrainian DX contest

7 mesto

Multi op

EPC Ukraina DX contest

25 mesto

Jan YU7ZL SINGLE op 8hrs

OTC

9 mesto

CW

CQ Vojvodina

1 mesto

Multi OP

Slika 1: Rezultati takmičenja u 2017

Više o takmičenjima se može pročitati u odvojenom tekstu:

Ukraina DX digi 2017

Takodje rađeno je takmičenje Ukraina DX CW i SSB, što je kod nas bila retkost da radimo nešto što nije DIGI. Na Nešinu YU7SMN inicijativu radili smo takmičenje i postigli 7 mesto, što i nije tako loše jer se nije sve vreme radilo. Šteta je što mlađi operatori nisu došli da rade ovo takmičenje pa je takmičenje odrađeno uglavnom u YU7SMN i YU5BOX veziji SSB i malu pomoć YU7MW u CW. Da takmičenjima pristupamo radi zabave, a ne nekog plasmana može se pročitati u osvrtu u posebnom tekstu:

UKRAINA DXC

Gotovo da nije bilo nikakvih promena u PPS-u, oprema je radila dosta dobro, računari u PPS-u koji su zamenjeni su se pokazali dobro, a rad na dva monitora je olakšavao rad. Da bi hamletima olakšali rad, urađen je sistem relejnog prebacivanja antena tzv „interlock“ za rad na dva uređaja 6×2 sistem.

Donacijom firme „Levi 7“ dobili smo tri nova računara za potrebe „Mejkers“ sekcije za čega je zaslužan YU7TUX Aca, koji će biti korišteni za potrebe „Arduino“ kurseva.

Slika 2. Obuka mladih operatora – YU7MW kao „elmer“

Redovna godišnja Skupština kluba je organizovana tokom marta meseca, a to je bila prilika da se podele i zahvalnice članovima kluba za rad i doprinos radu kluba. Na ovu ideju je došao Daniel YU7TDA odštampavši Zahvalnice gde su se mnogi iznenadili kada su ih dobili. Ovo je bio vrlo lep gest od strane rukovodstva kluba.

Slika 3: Skupština kluba – dodela zahvalnica starijim, a priznanja za rad mlađim članovima kluba

Kratak tekst se može pročitati ovde:

Godisnja skupstina 2017

U julu mesecu je održan „Mejker week“ sa gostima koji su prezentovali svoje radove. Manifestacija je prošla odlično u organizaciji Ace YU7TUX, ali i ostalih koji su se pridružili, a ekipa Srđan, Aca i Kristina su posebno za ovu priliku „dekorisali“ učionicu sa starim posterima, ali i vrlo ukusno ispisanim slovima na zidu.

Više o ovome u posebnom tekstu:

Mejker vikend 2017

Slika 4 i 5: Učionica za Maker Week

Slika 6: ekipa iz Zagreba – predavanje o 3d printerima

Akcije koje je klub organizovao nisu bile tako „pompezne“ niti velike jer srećom nije bilo neke preke potrebe. Ostaje u sećanju da se ekipa skupila kod Neše YU7SMN na skidanju stuba i antena.

Slika 7: Akcija kod Neše YU7SMN

Takođe i kod Pubija, ali čitav tekst se može pročitati:

https://www.yu7aop.com/?p=913

Slika 8: Pubi YU7ZX i Jan YU7ZL, majstori od zanata

Klub je 2017-te godine učestvovao, sada već tradicionalno, na Balconn konferenciji u Novom Sadu. Kandidati su pravili „čuveni“ CW predajnik sa par komponenti i bili neizmerno srećni kada bi sklop proradio. Nekima nije radio iz prve, ali i „druge“ već jeste :).

Od organizatora Balconna je potekla ideja da se na konferenciji organizuje polaganje ispita za amaterskog radio operatora. Epilog: Šest prijavljenih – svih šestoro položilo. Zahvaljujemo ovom prilikom komisiji iz Saveza radio amatera Vojvodine Laciju YU7CM i Milanu YU2MEX.

Slika 9: Balconn konferencija lemljenje QRP CW predajnika

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.