2006. godina

Piše: Boris Toljaga YU7MW – tekst je lično viđenje autora, a aktivnosti kluba su opisane u kratkim crtama.

Pubi YU7ZX mi je došapnuo da je Mile (hamlet) dobar momak i da hoće da radi za uređajem. Naime, svi kursisti koji su položili nisu radili za uređajem iako su znali telegrafiju jer ih skoro niko nije obučavao za rad na uređaju.

Tako smo Mile i ja krenuli da vežbamo telegrafiju ponovo i da uči da podešava prastari FT-901DM, što je on sa odličnim uspehom i završio. Počeli smo da radimo i domaća takmičenja, on SSB, a ja CW tako da smo počeli da osvajamo i prve diplome, što učesničke, što za osvojena druga, treća, peta mesta…

I tu smo počeli da se „brusimo“. Ja nisam imao nekog velikog iskustva u takmičenju, ali smo odlučili da to „naučimo“.

PPS sa KT i UKT uređajima

Nekako u proleće te godine vratio se sa popravke IC745 legendarni prastari uređaj, koji je naspram FT901DM bio „avion“. Uređaj je bio odličan na SSB-u, ali za CW nije bio baš dobar, tako da smo kombinovali CW sa FT-901DM, a SSB sa IC745. Kasnije smo uzeli moj FTDX500 pa smo još više kombinovali. FTDX 500 je radio odlično, iako je bio stariji od mene koji sam rođen 1971.

Na CW je bilo pravo uživanje raditi bez filtera, ATT-a i ostalih „poboljšivača“ signala. U jesen smo krenuli sa kursom ARG-a i kursom za C klasu. Kurs je tekao dobro, uglavnom su bili klinci od 14 godina i jedan „matorac“ Dejan Popov koji se slučajno na internetu zainteresovao za radio uređaje, uglavnom vojne proizvodnje i to domaće. Kasnije je dobio nadimak „Kornjača“ po čuvenom vojnom uređaju PRC-320 koga kod nas zovu „kornjača“ valjda zbog oblika „perca“ koji služe zaštiti glavne table.

Kurs je završen i hamleti su položili C klasu. Radili su svaki po barem 50-ak CW veza, ali su nekako bili mlaki tj. nisu se sami usudili da primaju CW i stalno su čekali da neko primi umjesto njih. Na žalost nisu bili previše zainteresirani i kasnije su sve manje dolazili.

Radila su se opet sva moguća UKT takmičenja, ali je bio evidentan slab „skor“, ponajviše zbog opreme tj. starih i dotrajalih antena, ali najveći problem je bio slaba obučenost operatora za ovaj vid rada na UKT-u. Radilo se sa silosa „Žitoprodukta“ gde je radio Adam (YU7AS) i uglavnom je Adam bio „lokomotiva“ tog rada na UKT-u kao šef UKT sekcije. Šef KT sekcije YT7WE je slabo dolazio u klub ponajviše zbog porodičnih obaveza i posla koji je radio, tako da nismo mogli da računamo na veće angažovanje šefa KT PPS sekcije pa smo Mile YU7OW i ja YU7MW uglavnom preuzeli rad na KT-u i nezvanično „šefovanje“.

Na kraju, kao i obično, šef je gotovo uvijek onaj koji je stalno prisutan iako nema titulu. Sređivanje PPS-a je krenulo ponovo, opremu smo doterali u koliko-toliko ispravno stanje, ponovo smo modernizirali PPS tako što smo zamjenili CRT monitore za LCD (dali tri CRT-a za jedan LCD), raskrstili sa Pentium 1 računarima, ubacili Pentium 2 računare. Dejan Kornjača (YU7RUP) nas je zainteresovao PSK radom, čak je pomoću štapa i kanapa uradio prezentaciju PSK veze. Pubi YU7ZX je „nagrizao“ pločice, ali će proći još vremena dok ne krenu prvi digi QSO-i. Internet konekcija je bila dial-up, ali nismo imali preterano koristi od net-a. Rukovodstvo kluba se trudilo da obezbedi sve što je moglo da se nabavi iz donacija, furdi i sl.

Druženje petkom:
Đurica YT7CF i legenda
kluba Feri YU7LF

Druženje petkom:
Dejan „kornjača“ YU7RUP,
Boris YU7MW,
Adam YU7AS,
Pubi YU7ZX

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.