2007. godina

YU7AOP – aktivnosti 2006

Piše: Boris Toljaga YU7MW – tekst je lično viđenje autora, a aktivnosti kluba su opisane u kratkim crtama.

Početak godine je označio prelazak sa paprinog logovanja dnevnika na elektronski. Programi koji su bili na internetu nam nisu odgovarali pa je programer Zoli, iz firme u kojoj radim na brzinu napravio program za logovanje koji smo koristili naredne dve godine. Problem prelaska niko nije pravio jer u suštini niko nije ni radio iz kluba osim Mileta YU7OW, Ivice i mene (YU7MW). Kupljen je laserski štampač sa kojim smo štampali podatke na QSL karte.

Ivica je radio najveći broj veza, uglavnom SSB. Mile i ja smo se „kalili“ u lokalnim takmičenjima i postizali dobre rezultate. U takmičenjima smo radili pod znakom YT7P.

Radili smo i u UKT takmičenjima, uglavnom sa 4×4 el loop, koje su već bile stare i raštelovane. Lobovi su bili negde sa strane.

U majskom UKT takmičenju smo uradili 160 veza, linear se pokvario, uređaj se pokvario, ekipa je dosta neozbiljno pristupila pripremama, što je iniciralo na kraju, Adamov prestanak takmičenja za ekipu YT7P. Adam je inače svoju opremu dao na raspolaganje klubu za UKT takmičenja.

Mile YU7OW i Bora YU7LB podižu stub za VHF takmičenje – maj 2007

4 x 4 el Loop za VHF

Početkom godine me je počela kopkati ideja oko antena. Inače, antene su mi uvijek bile opsesija. Na žalost ni u bivšem (YU2CAW) klubu, ni u sadašnjem nisam mogao dobiti dovoljno kvalitetne informacije. Osnove oko antena su mi davali Adam YU7AS – čiji mi je pristup nekako najviše „ležao“, ali mnogo znanja oko žičanih i loop antena imali su Đurica YT7CF i Marko YU7KJ.

Po internetu sam pretraživao i jedino što sam našao odgovarajuće bile su varijacije na temu DJ9BV, DL6WU. Nakon toga slučajno sam „natrapao“ na sajt Pope YU7EF, čiji pristup antenama je bio po našem ukusu i pun pogodak. Pošto pojma nisam imao oko toga Popa mi je sa velikim strpljenjem objašnjavao šta i kako da radim i na koji način da konstruišemo antene. To leto smo napravili 11 el yagi po Popinom receptu, 23 el za 432mhz, a usput smo se pomalo učili na jednostavnim antenama (4 el za 28mhz, razni loop-ovi itd“.Sve antene su uradili Mile (YU7OW) i Boris (YU7MW), koji su se dovijavali na razne načine da nabave materijal za antene. Savijanje dipola je uradio Pubi (YU7ZX), ipak je on stari majstor. Antena za 432mhz je bila „bombonica“ izgledala je vrlo elegantno na dugačkom bumu sa malim elementima.

Antena za 2m EF0211b prema Popinoj YU7EF konstrukciji koju su napravili Boris, Mile i Pubi

Antena EF0723 za 70 cm

Antene za UKT su dale odlične rezultate, neki su sumnjičavo vrtili glavom u smislu: „toliko dugačka antena, a tako malo elemenata“. Mile i ja smo bili ponosni na te antene, napokon je nešto proradio iz prve i to odlično :)))))). Počeli smo da kujemo planove da mjenjamo „matori“ TH6DXX, koji od 1982 godine stoji na stubu sa isto toliko godina starim koax-om (da ne govorimo da je jedna zatega otpala, polomljen reflektor za 28, balun visi u vazduhu…) Popa YU7EF nam je poslao nacrt i karakteristike za Yagi 21mhz 4 elementa i 14mhz 4 el. Moja ideja je bila da pravimo yagi 21 mhz sa 5 elemenata, ali me je Mile odgovorio od te ideje „facooo, pa nemoj tooo, tooo je jakooo dugačkoooo…“.

Ponovo smo tražili sponzore za materijal, pronašli ih i kupili cevke. Antena je bila gotova za 7 dana, ali mnogi mehanički problemi su stajali ispred nas. Pre svega sa stuba je trebalo skinuti GP antenu koja je tamo postavljena za vreme bombardovanja 1999. Zatim reparacija rotatora HAM IV, stajali su kod Ferija na kiši i kisnuli godinama. Pubi, Mile i ja smo ih pokupili i sredili, uglavnom ulažući lična sredstva.

U takmičenju SAC SSB smo osvojili prvo mesto u kategoriji multi-op. KT KUP SRS smo osvojili peto mesto, a sa promenjivim uspehom smo se hrabro nosili i u ostalim takmičenjima. Počeo sam da sumnjam u znak YT7P, tj. čini mi se da nije bio prepoznatljiv u takmičenjima, tj. većina znakova je bila neprepoznatljiva jer su bili po sistemu 2X1, više mi se sviđao YU7AOP ili mi se sve to učinilo… Smatrao sam da se ljudima vrte po glavi slični znakovi pa nisu znali sa kim su radili, a sa kim ne… naročito oni koji nisu koristili računar su imali problem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.