2005. godina

Piše: Boris Toljaga YU7MW

Piše: Boris Toljaga YU7MW – tekst je lično viđenje autora, a aktivnosti kluba su opisane u kratkim crtama.

Kada sam se učlanio u klub 2005, nakon petnaestogodišnje apstinencije, ugledao sam matori FT901DM. Kako sam nekada u svojim počecima radio na ovom uređaju poželeo sam da uradim koji QSO nakon toliko vremena. Pošto niko nije radio na ovom uređaju sem OM Ivice, niko me nije sprečavao da sednem i da radim.

Starija ekipa je uglavnom pretresala amaterske i neamaterske teme u susednoj prostoriji uz kaficu.

Ta godina je bila godina raznih događanja, UKT ekipa na čelu sa Adamom YU7AS i Pubijem YU7ZX, te hamletima je radila u svim mogućim UKT takmičenjima i išla na ARG takmičenja. Radilo se i KT KUP SCG, zatim UKT Tesla memorijal, Vojvođanski oktobar VHF i UHF.

Ivica se nije takmičio već je radio svaki dan pre posla „brdo“ veza, uglavnom SSB.

Ja sam kao KT-aš bio malo frustriran što je KT u zapećku, što je uređaj sa kojim se radi raštelovan, antene kojima je potrebna reparacija ili čak promena, ali sam ubrzo saznao da klub ima jaku tradiciju rada na UKT-u i to ne samo CW i SSB već i rad preko meteorskih rojeva i slično, koje još datira od Pište YT3I, braće Sič YU7MS i YU7PS (koji su kasnije osnovali svoj klub i isključivo rade UKT).

Kako sam ja uglavnom DX-er, UKT nikada nisam ozbiljno shvatao jer za mene veza ako nije bar 4000 km i nije veza :))))))

U takmičenju smo koristili znak YT7P.

Kako nisam imao pojma o antenama niti o bilo čemu, a znajući od ranije da je „dobra antena pola uređeja“, raspitivao sam se kod stare garde oko Delta Loop-ova, Yagi-ja, kvadova itd, ali niko nije bio zainteresiran da pravimo nešto bolje za KT. Te zime sam često odlazio kod Adama YU7AS koji je podigao Delta loop za 7 mhz i uživao radeći, sjećajući se prvih dana kada sam položio C klasu 1985. Sa Adamom sam delio isto mišljenje da antena mora biti dobra ako hoćeš da radiš DX.

Te godine smo radili KT KUP SCG. U toku takmičenja smo svi ostali zapanjeni načinom na koji je Adam radio u KT KUP-u te godine. Takav način rada smo prozvali „Adamova škola“, a njegov najbolji učenik je Mile YU7OW. U KT KUP-u smo bili mislim 12-ti, nije bilo za pohvalu, ali je bilo dobro druženje. Antene su pred takmičenje reparirane, ali je nedostajao jak operatorski kadar, izuzev Adama koji je izvukao situaciju.

Ekipa nakon KUP-a SCG: Mile, Jan, Adam YU7AS, Boris, Bora (tih godina samo je Adam imao pozivni znak)

 

Pentium računari koji su bili u klubu uglavnom su bili u kancelariji i nisu ničemu služili, a bili su i stari, zamenjeni su sa nešto novijim P II računarima i boljim monitorima. Od tada kreće modernizovanje računarske tehnike u klubu.

Novo rukovodsvo kluba na čelu sa Paunom YU7BP je krenulo sa sređivanjem prostorija, rušenjem nepotrebnih pregrada, krečenjem, itd.

Manje-više, tako je završena 2005 godina.

Adam YU7AS, takmičenje
Vojvođanski oktobar 70cm

ARG ekipa YU7AOP,
Fruška Gora 2005

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.