2010. godina

Piše: Boris Toljaga YU7MW

Ako postoji godina koja je bila za klub najbolja od kada sam član onda je to 2010. Svi operatori koji su položili tokom 2008/2009 su počeli samostalno da rade. a očekivalo se polaganje i u 2010 godini. PSK takmičenjima se pristupalo ozbiljnije tako da rezultati nisu izostali.

Pod stalnim pritiskom Ace (YU7TUX) i Marka (YU7PRC), počeo sam ponovo da razmišljam o postavljanju monobandera za 21mhz na stub. Naravno, nije sve tako glatko išlo, ali je Marko svojim znanjem (a i vezama kod varioca, i ostalih : ) uspio da reši mehaničke probleme. Gigi (YT7WA) je uspio da sredi donji deo noseće cevi kako bi mogla da uđe u rotator. Preostalo je samo da se ostale sitne stvari srede i da antena „izađe“ na stub. U svakom slučaju bilo je potrebno još skoro 10 meseci da se antena podigne, a impresije i čitav tekst možete pročitati ovde. Ovu akciju je ovekovečio Dejan „kornjača“ YU7RUP.

Nekoliko radnih akcija je obeležilo 2010 godinu, a to su radovi oko čišćenja oluka u proleće i u jesen, sređivanje nadstrešnice ulaznih vrata, odvod kišne kanalizacije, zamena neispravnih crepova, zamena ulaznih vrata. Zbog finansijske konstrukcije nismo mogli da zamenimo podove u PPS-u i društvenoj prostoriji, ali nadamo se da ćemo i to u skoro vreme srediti. U ovim poslovima su učestvovali svi članovi kluba. Moram da pomenem odvod kišne kanalizacije čije kopanje su „pojeli“ Mile i Marko za jedan dan !!!

Radilo se u više UKT i KT takmičenja, a u PSK takmičenjima smo imali odlične rezultate, u EUPSK DX takmičenju bili smo treći, EPC Ukraine DX contest smo bili drugi, u DigiFest takmičenju smo bili prvi. U domaćim takmičenjima KT-KUP smo bili 5-ti. Novi Beograd takmičenje smo bili treći. Na UKT smo radili napokon sa linearom i imali smo dobar skor, u odnosu na prethodne godine. Na žalost lokacija u Stajićevu nam više nije dostupna tako da moramo pronaći neku drugu lokaciju.

U septembru je organizovano polaganje I i II klase tako da je više polaznika bilo na kursu, a i na kursu za telegrafiju. Članovi komisije su bili – standardna ekipa Ljube YU7AU i Brana YT7TU, sa kojima smo se lepo ispričali i družili, šteta što se vidimo, otprilike, jednom godišnje, od tih starijih „glava“ može se što-šta naučiti i čuti.

U jesen je organizovana „jesenja radna akcija“ čišćenje oluka, sređivanje crepova, prostorija itd. Bilo je to lepo nedeljno prepodne i druženje.

Mile YU7OW i ja YU7MW smo bili na ispomoć komšijskom klubu YU7GMN na skidanju kvada za 7 mhz, ogromne „monster“ antene. Doživljaj se teško može opisati rečima, ali bilo je i opasnih situacija naročito kad se bum kvada prepolovio kad je počeo da se spušta, srećom ništa se nije desilo, slike možete videti ovde.

Počeli smo da „kujemo“ planove da sredimo unutrašnje prostorije kluba, koje su dosta stare i treba da se ako ništa drugo malo osveže, naravno, opet zbog nedostatka finansija nismo uspeli da uradimo ništa, ali ideja je ostala…

Nova Godina je dočekana u klubu uz karaoke, vino i specijalitete koje su članovi doneli od kuće, ne mora se reći da je bilo svega u izobilju, a i zabava je bila odlična.

Gradnja 21Mhz monobander antene
Piše: Boris Toljaga YU7MW

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.