2009. godina

Piše: Boris Toljaga YU7MW

Ova godina je bila vrlo intenzivna po pitanju rada sa mladim amaterima i pokušaji da se privole da rade na uređaju su napokon urodili plodom. Primetio sam da niko nema tremu na internetu da „chatuje“ niti da izmenjuje mejlove i sl. međutim, kada se sedne za radio uređaj i u pitanju je neko sa druge strane i nema prepreka u smislu nekih provajdera, mobilnih operatera i sl. svima počinju da se znoje dlanovi.

Eto, u tome i jeste čar ovog hobija. Ni jedna druga vrsta komunikacije nije tako „prisna“, imaš utisak da je korespondent u istoj prostoriji sa tobom ili da se ti nalaziš kod njega.

Negde u januaru ponovo su se pojavili Aco i Bane da pitaju kada će kurs da krene, da oni nisu bili toliko uporni verovatno se kurs ne bi ni održao, a iz današnje perspektive to bi bilo velika šteta jer smo dobili nekoliko odličnih operatora. Brzinski kurs koji je započet (prvi put bez telegrafije) da bi mladi amateri položili se održao uspešno i svi kursisti su položili test osim Ace (YU7TUX) koji zbog iznenadnog posla nije mogao da prisustvuje polaganju.

Nekoliko meseci kasnije Aco je položio u YU7BCD u Pančevu, koje je za mene bilo nezaboravno i prijateljstvo između naša dva kluba se učvrstilo još više.
Mile i ja smo napravili oblong quad antene za 144 mhz prema uputstvu YU1QT i to u varijanti 2 x 9 el. Antene su radile odlično, ali smo opet imali samo 10-ak vati snage i opet smo bili osuđeni na osluškivanje opsega. Pubi na žalost nije uspio da toliko očekivani linear privede kraju. Takođe Paun je pribavio oko 60 m koaxijalnog kabla RG213 koji nam je bio preko potreban za nove antene, koje smo Mile i ja „kuvali“ u našoj kuhinji. Toliko očekivani monobander za 21 mhz nije postavljen ni ove godine, isključivo zbog mehaničkih razloga, a ja sam se polako hladio od toga jer nisam mogao da rešim sam te probleme, takođe tu je trebalo uložiti i određene novce da se to završi koje nismo imali.

UKT takmičenje Tesla memorijal Stajićevo 2009 YU7ZX, YU7OW, YU5DD pored oblong kvad antene koju su napravili Mile YU7OW i Boris YU7MW

 

2X9 elemenata Oblong kvad, prema Andri YU1QT

Sa mladim amaterima smo radili uglavnom PSK. Aco (YU7TUX) je bio najbolji i nazainteresiraniji za sve vidove komunikacije. Takodje sa Acom sam počeo dogovarati i organizovanje WEB sajta jer je Aco imao potrebno znanje. Sa druge strane Aco je „regrutovao“ nove članove, npr. Marka njegovog brata i aktivno radio na unapređenju računarske sekcije. Marko (YU7PRC) se takođe obučavao za polaganje ispita i polako sticao znanja. Takođe usput je bio na svim radnim akcijama koje je klub organizovao, ali te godine ih i nije bilo nešto mnogo.

Te godine smo radili i u PACC takmičenju i SAC takmičenju gde smo postigli odličan uspeh. Radili smo Mile i ja. Tokom čitave godine radili smo u CW delu KT maratona u organizaciji SRS-a i postigli peto mesto, u kojem sam uglavnom radio ja i ponekad Mile YU7OW na SSB. Takodje smo radili u Vojvođanskom oktobru 70cm, ali smo odradili 20-ak veza, uređaj je bio dosta „gluv“ i imali smo samo 10W.

YU7MW Vojvođanski oktobar 432 (2009)

 

23 el EF0723 za 432 mhz prema konstrukciji YU7EF

Najveći uspeh koji smo postigli je prvo mesto u KT Kup-s SRS u kategoriji CW. Ovo je bilo pravo iznenadjenje naročito što smo radili sa 100W snage, iako sam ja bio siguran da ćemo postići dobar uspeh jer mi je takmičenje od samog početka išlo dobro, valjda zato što sam bio zagrejan jer sam uporedo radio SAC CW :).

Negde krajem godine su Marko i Aco počeli da vrše pritisak na mene da postavimo antenu za 21mhz 4 el monobander, koji je stajao u ćošku radionice, a pošto je Marko „mašinac“ dosta stvari u koje se ja nisam razumio je preuzeo on da radi. Naravno, i dalje je bilo problem pribaviti novac kako bi se ovaj projekat priveo kraju. Uradili smo neke stvari i tako je došao kraj godine, tradicionalno druženje za Novu Godinu itd…

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.