2011. godina

Piše: Boris Toljaga YU7MW

2011 godina je počela prilično „mlako“. gotovo se ništa nije radilo u januaru, a i kako bi, „zima je bila sa puno snijega“… Monobander za 21 je tužno stajao čekajući bolje dane – čitaj: sunčeve pege. Sve više me je obuzimala misao o nekoj boljoj anteni za 7 mhz, kako bi u zimskom periodu mogli DX-irati. Prvobitni plan za izgradnju monobandera za 14 mhz je otišao u „stand-by“ zbog velikog finansijskog ulaganja. Bili smo negde na razini od 150 eura. Tako je pala odluka da se radi Moxon za 7 mhz 2 elementa, prema isprobanoj Andrinoj (YU1QT) varijanti.

Napokon smo došli do novih lampi za linear FL2100B tako da ga je Milan (YU7TME) majstorski sredio. Gotovo je neverovatno da kako je linear popravljen sunčeve pege su se počele buditi i na 21 je počelo „ludilo“ Marko (YU7PRC), Mile (YU7OW), Milan (YU7TME), i moja malenkost YU7MW smo radili „brda“ Amerikanaca, Japanaca, Azije i ostalog. Gotovo da sam opet ostvario svoj stari san, da sednem za uredjaj i polako redam DX-ove, kao kada sam položio B klasu 1988 pa počeo da radim na 28 mhz.

Linear FL2100B

Kao šef PPS-a tj. glavno zakeralo 🙂 počeo sam da vodim evidenciju rada operatora, tj. koliko je koji operator uradio veza na mesečnom nivou, koje vrste rada i ostalu statistiku. Iznenađujuće je kako se kvalitet rada popravio u PP sekciji, počele su da se rade veze, jer, aktivnost se vidi ne samo u 5 takmičenja godišnje, već koliko si prisutan na bandu, koliko QSL-ki dobiješ itd. Naravno, bilo je i drugih reakcija, da je to otvoreno prozivanje onih koji ne rade itd, što je delimično bilo i tačno, jer smisao ovih analiza je da se poveća aktivnost i da oni koji slabo rade na opsezima, malo se zauzmu i rade.

Ove godine je otišlo nekoliko dobrih operatora i članova iz kluba uglavnom zbog privatnih obaveza. Mile YU7OW jedan od „zaštitnih“ znakova kluba je sve ređe dolazio ponajviše zbog posla u smenama. Aca YU7TUX se odselio u Novi Sad, a Marko YU7PRC u Beograd, uglavnom po principu „trbuhom za kruhom“.

Klub je opet ostao na „dva slova“ ali šta da se radi, mora se ići dalje. Pubi YU7ZX je i dalje radio na projektima pretpojačala za UKT, a Paun YU7BP je vodio bitku za uknjiženje prostorija kluba, tako da je svako vodio svoj „dnevnik“ rada i obaveštavao članstvo.

Nekako u to vreme Jano YU7ZL se zainteresirao za rad iz kluba, pa je počeo češće da svraća. Uglavnom smo malo pomalo radili na 21, digi, SSB itd. Milan YU7TME je radio standarno DX-ove i gomile DL stanica i bio je najaktivniji operator.

U septembru je organizovana akcija „Noć istraživača“ koja se odvijala u preko 300 gradova Evrope. Radio klub „Zrenjanin“ je dobio svoj „štand“ na kome je uživo predstavljen rad na radio uređajima. Veliki broj „klinaca“ se okupio koji su bili oduševljeni ovom vrstom hobija. Ponadali smo se da bi mogli da organizujemo kurs. Nastavnici i profesori veoma zadovoljni našim pristupom prezentaciji organizovali su i u školi Jova Jovanović Zmaj takođe sličnu prezentaciju.

Članovi kluba su donirali svoja lična sredstva za sređivanje kluba i renoviranje je moglo da krene. Konačno nakon nekoliko godina odlaganja, ponajviše zbog materijalnih sredstava, uklonjen je stari parket i obijeni zidovi do „zdravog“, a potom sređeni zidovi i pod. Problem sa TS930S koji se javio je rešen od strane Milana YU7TME, a kako je postavio nove elemente u prijemni deo, uređaj je radio bolje nego kad je bio nov :).

Kako rekoh, sređivanje prostorija je otpočelo i sve je išlo dosta sporo, postavljena je nova podloga za pod koju su uradili „stare kuke“ Pubi, Paun, Dule, Ilija uz pomoć Jana. Aca YU7TUX je donirao 200 eura klubu, Ilija YU7ZEG je donirao 5000 din, a Boris YU7MW 7000 dinara da se sredi PPS kluba i društvena prostorija.

Kako smo razmišljali šta ćemo i kako ćemo odjednom je „vaskrsnuo“ odnekud Mile YU7OW (rešio se čovek noćnih smena) i u veoma kratkom roku odradio gipsarske radove (zajedno sa Ristom, njegovim ocem), sredio zidove, izgletovao, a jedino ga je sprečila operacija očiju da i okreči, koje je, uzgred rečeno, uradio Boris YU7MW na opšte „odobravanje“ prisutnih, a neki su kao npr. Jano YU7ZL „osetili“ na sopstvenoj glavi talenat mojeg krečenja. Jano YU7ZL i Dule YU5DD su sređivali prozore i stolariju. Kako su se radovi bližili kraju Miletu je porastao apetit pa je zahtevao da se promene i stolovi, tj. ploče na stolovima. pošto su stare već bile loše i iskrzane ovaj predlog smo jednoglasno prihvatili i kupili po meri ploče, a klub je zasjao novim duhom. Sad je bila na redu društvena prostorija (za koju više nije bilo para), ali Mile je imao rešenje: idemo pa šta bude 🙂

Radilo se u gotovo svim domaćim KT takmičenjima, ali i međunarodnim, uglavom digi, gde smo očigledno imali uspeha sa postojećom opremom i antenama. UKT takmičenja smo radili iz Stajićeva, Aradca i iz Zrenjanina, sa osrednjim uspehom, problem je bio što je većina operatora bila nezainteresirana za rad na UKT takmičenjima po kojima je YU7AOP bio poznat, uglavnom zbog slabe opremljenosti i obučenosti operatora za „sporiji“ rad na UKT.

Stajićevo, maj 2011 UKT takmičenje, YU7ZX, YU7OW, YU5DD

Tesla memorijal 2011, Miki i Jan YU7ZL, lokacija: Zeleno polje, Zrenjanin

Te godine smo organizovali ili bar, pokušali da organizujemo field day u Jarkovcu, lokacija je bila odlična, ekipa odlična, ali nam je bilo zanimljivije da pečemo roštilj nego radimo na stanici, a nismo imali ni agregat, tako da se nismo baš nešto naradili, ali je zato druženje ostalo svima u sećanju.

Jarkovac  2011

 

 

 

 

plasman

EPC WW DX CONTEST

3 mesto

Russian WW PSK contest

4 mesto

EA digi PSK contest

2 mesto

EU PSK DX contest

3 mesto

DIGIFEST

21 mesto

Ukrainian DX contest

3 mesto

Kup SRRS

8 mesto

OTC

1 mesto

Novi Beograd

7 mesto

Vidovdan

4 mesto

Tesla memorijal

12 mesto

UKT kup SRS

5 mesto

VHF contest Novi Sad

2 mesto

 

 

 

Pregled rada u takmičenjima za 2011-tu godinu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.