Podizanje antene 21 mhz – 4el monobander EF154A1 vs TH6DXX

Priča počinje još 2007 kada sam počeo da se interesujem za malo kvalitetnija rešenja usmerenih antena za više amaterske opsege. Shvatio sam da matori TH6DXX ne zadovoljava moje i klupske potrebe, odlučio sam se za malo radikalniju varijantu. Slučajno nabasavši na sajt Pope YU7EF i čitajući komentare amatera koji su ih i pravili Mile YU7OW i ja smo odlučili da nešto poduzmemo po ovom pitanju. Prvobitna ideja je bila da uradimo 4 elementa za 14 mhz, kada smo videli kolika je to antena, uplašili smo se i odustali :)))) obzirom da nismo imali nikakvog iskustva u „proizvodnji“ antena.
Sledeća na redu je bila 5 elemenata za 21 mhz opseg, ali je Mile uložio „veto“ rekavši da sam lud i da pravimo manju antenu. Tako je odlučeno da radimo 4 elementa za 21mhz, čisto da se naučimo kako se prave antene i ako nešto ne napravimo kako treba i antena ne proradi, bar nećemo napraviti veliku štetu.
Dogovor kuću gradi, odmah sam poslao mejl Popi (www.yu7ef.com) kako bi mi preskalirao antenu prema materijalu koji smo mi imali, usput, davio sam ga u više mejlova raznim sitnicama koje mi nisu bile jasne. Popa nam je strpljivo objašnjavao sve, do najmanje sitnice, pošto je verovatno uvidio da ima posla sa radio-amaterima – amaterima :))).
Pronašli smo sponzore za materijal i antena je ubrzo sastavljena, ali se isprečilo nešto drugo: stub na koji smo hteli da stavimo antenu je morao da se spremi za tu namenu, pošto je do tada na njemu stajala neka glupava GP-ejka što obično stoje na mesnim zajednicama itd. Tu su i nastali problemi, bez iskustva, a u razgovoru sa drugim kolegama amaterima sam polako rešavao problem po problem, sve dok nisam izgubio živce za mehaniku i batalio posao oko stuba. Prošlo je skoro 3 godine i u klub je došao, mlad, pametan i perspektivan :))) momak Marko (YU7PRC), koji je mašinac i odmah se udubio u problematiku. Ja sam mu iznio svoje stavove kako to mora biti i izgledati i on je prionuo na posao.
Rezultat – za manje od par meseci antena se našla na stubu. Takođe u projektu oko sređivanja stuba su učestvovali i Gile YT7WA – dopisni član kluba, Dule YU5DD koje je izvario, ofarbao itd. sve što smo zamislilia, a najveći posao je odradio Miša – spajdermen, simpatizer ovog našeg hobija. Takođe nam je Neša Francuz dao savete gde da kupimo kvalitetne šelne za elemente.
Gledali smo vremensku prognozu i dogovor je pao da u petak, 01.10.2010 dignemo antenu na stub. U glavnim ulogama su bili Miša alias spajdermen, YU7OW, YU7PRC kao penjači, YU7RUP – majstor fotografije, YU7MW, YU7LB u ulogama Statler i Waldorf iz Muppet show.
Svanulo je sunčano prohladno jutro, Marko i ja smo došli oko 7.30 u klub, a Mile je već bio na mestu „zločina“. Odmah smo prionuli na posao, ni kafu nismo popili, kako bi pozavršavali sve oko sastavljanja antene na zemlji. Oko 8.00 je došao Dejan kornjača YU7RUP sa skalamerijom za slikanje i odmah krenuo da fotografiše. Dok smo sastavljali antenu dobro smo se zabavljali, ali sam pomalo bio zabrinut kako ćemo „toliku“ antenu da dignemo i kako će to sve stajati tamo gore i da li će uopšte stajati :))).
Miša spajdermen je donio svoje penjačke kanape i odmah smo krenuli sastavljenu antenu da primičemo stubu, u međuvremenu sam lemio „ušice“ na koaxu koji će kasnije ići za antenom. Zbog problema sa prostorom oko kluba (park, granje, drveće, prolaznici) nismo mogli antenu da položimo i dižemo na stub na klasičan način već smo morali da je uspravimo vertikalno i tako podignemo do vrha. To je ideja koju sam u glavi razradio ranije, ali nisam znao da li je izvodljivo uopšte. Kako je Mišo povezao antenu i popeo se na stub nisam uspio da shvatim. Ušao sam u klub da pripremim neke zavrtnje. Nije moglo proći više od 45 sekundi, kad sam izašao antena je bila na vrhu stuba u uspravljenom položaju. Mišo je ponovo povezao i prevezao neke kanape, povukao antenu
i uz vrlo laku manipulaciju antene (teška oko 25 – 30 kg) postavio je na korpu stuba u horizontalni položaj – spreman za montiranje na nosač. Pao mi je kamen sa srca kada sam vidio da sve ide bolje nego što sam očekivao. Nosač je odvrnut i spušten do nivoa antene i ponovo zavrnut. Mehanizam (smešan) koji drži jarbol i antenu se pokazao odličan – iako sam u njega najviše sumnjao. Radi se o običnom komadu cevi kroz koja idu 4 šarafa i koji je „nabačen“ na nosač i on naleže na ležaj na vrhu stuba koji u stvari i nosi svu težinu, a rotator je neopterećen i samo okreće. Po montiranju antene na nosač, komplet antena i nosač su dizani na ruke i „prišrafljeni“. Antena je ponosno stajala na 20 i kusur metara visine, dominirajući okolinom.
Gledajući odozdo svi smo bili vidno uzbuđeni jer smo napokon svi dočekali ovaj dan. Drug Lalić YU7LB me je pitao: „kako možeš znati da li je dobar SWR, pre nego je podignemo?“. Rekoh, nikako, ali antena je isprobana na nekoliko strana i radi odlično, upravo onako kako je konstruisana – pri tome misleći na tekst o anteni 7S7V, koji je bio zadovoljan karakteristikama.
Kada je došlo vreme da se koaxi prikače za zračeći element i postavi PL259 na kraju antene, Mišo me je pitao: kako misliš da se popneš na krov i provučeš kabel kroz crep? Odgovorih: paaaa, nekako će mi Mile dobaciti koax, a ja ću ga uhvatiti rukama iz sedmog – osmog puta. Mišo ne odgovori ništa već se sa vrha stuba spustio niz konopce za 2 sekunda u nivo krova i onda nogama odgurnuo od stub i spustio na crep krova !?!?!?! Ovakvu akciju sam samo vidio u filmovima o Džemsu Bondu.
Brzo sam lemio konektor na kabel da bih probao antenu. Uključivši sve SWR na SSB delu nije micao uopšte. Ispočetka sam mislio da nisam instrument prebacio ili da nije nešto dobro priključeno. Niko nije mogao da veruje da je moguć ovakav SWR, ali kod Pope (YU7EF) je to moguće, a i mehaničari Mile (YU7OW) i Boris (YU7MW) su poslu pristupili „ozbiljnije“, ali su neke stvari radili odokativno, naime, iz iskustva se pokazalo, da kad se mnogo detaljiše i merka, izgubi se 98% vremena za neke stvari gde postoji 2% mogućnosti da nešto krene loše.
Na kraju se Mišo spajdermen požalio da smo omanuli u nekim stvarima, tj. da su neke stvari mogle da se urade na zemlji, kao npr. da se neke matice zavrnu, jer je bilo dosta praznog hoda gore na stubu, oko sitnica, a on je planirao da spusti sa drugog stuba i TH6DXX da ga repariramo !!!!!!!!! Ovako nije stigao obe antene da sredi pa nije bio sasvim zadovoljan organizacijom :))))).
A sada nešto oko karakteristika. Antena je poređena sa TH6DXX koji je bio na drugom stubu i koji metar niže. Slušao sam i čitao hvalospeve o ovoj anteni, mada i ja nisam znao za bolje, pa sam mislio da je to dobra antena. Ona i jeste dobra, ali nije vrlo dobra ili odlična. Meni je glavni problem bio kod TH6 što ne mogu uvek da čujem sve, naročito tihe signale amatera koji imaju neke dipole, vertikalke i sl. Jaki signali se svakako čuju i na običnoj žici! Ovaj monobander je svakako promenio moje mišljenje o antenama i čudesnim brojkama decibela koje proizvođači navode. Svi znamo kako se u doba pre računara merili uglovi i jačina zračenja. Treba napomenuti da je dužina buma od esencijalne važnosti za pojačanje antene.
TH6DXX ima dužinu od 24 feet-a, a to je oko 7.3m, kao i ovaj monoband Yagi od 4 elementa koji je dugačak tačno 7.3m. Po ovoj logici bi trebalo da imaju isto pojačanje, ali nemaju. Očigledno su „magične brojke“ pojačanja u decibelima iz proizvođačkih kataloga opet malo „nasvirane“. Kod korespondenata koji su bili udaljeni do 2000 km, razlike skoro nije ni bilo, međutim kako se „kilometraža“ povećavala dolazio je do izražaja monobander
. Takođe, u neko doba dana su svi signali jasni i na jednoj i na drugoj anteni, ali nije se desila dominacija TH6. Južna amerika je išla standardno dobro, ali je odlično išla i W6/W7. Tek se kod tihih signala videla prava razlika. Ono što TH6 naslućuje, na monobanderu se bez problema čuje. Korespondenti – DX-ovi su mi davali raporte od 55-58 sa 100W, u relativno lošim CONDX, dok su mi na telegrafiji davali 579 – 599. Japanci su išli odlično hvalili su moj signal sa 100w snage, kao i PY7ZZ legendarni Fred koji mi je rekao da je signal za 100W i home made antenu odličan. Pošto raport korespondenta ovisi o njegovom ličnom „viđenju stvari“ snimio sam razliku u prijemu ove dve antene, na istom uzorku tj. signalu.
Iz ovog se lepo vidi razlika u samom prijemu jedne i druge antene. Pretpostavljam da smo radili antenu sa dužim bumom da bi dobili još bolju situaciju, ali i sa ovim smo vrlo zadovoljni.
Ne mogu a da se ne osvrnem na broj sunčevih pega koji je ovih godina bio u minimumu i u stagnaciji. Nisu „micale“ ni vamo ni tamo. Kada sam rekao Miletu da te sunčeve pege godinama čekaju da dignemo tu antenu svi su se smejali, međutim bio sam u pravu. Kako smo podigli antenu pege su iznenada „proradile“, došao sam u klub i oduševljeni Mile YU7OW i Milan YU7TME su me zaskočili: „faco, antena radi odlično, dobijamo raporte 59 skoro od svih, suuuupeeer“. Naravno mojoj sreći nije bilo kraja, a kada sam seo da pozovem CQ krenuli su W-ejci, sa odličnim signalima i odličnim raportima i pohvalama za antenu. Napominjem da je sve rađeno „samo“ sa TS930S i 100W snage. Eto, tako je prošao naš polu-ozbiljan pothvat postavljanja antene, nadamo se da će služiti dobro i da će mnogo DX-ova „pasti“ na ovu antenu.
Slike na linku mozete pogledati ovde vode na ovu stranicu
TO je muzlja quad images folder

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.