Активација – Спомен парк на Багљашу у Зрењанину

З А П И С Н И К

о активацији Спомен парк на Багљашу у Зрењанину

дана 13.09.2020 у активацији учествовало 5 оператора са почетком у 9,00 х

План

План је да се у активацији користи радио уређаји FT 897 и дипол антене за опсег од 7 MHz и 14 MHz. Логовање веза се ради електронски на рачунару. Циљ ове активације је да млади радио аматери – оператори самостално поставе антене и припреме уређај за рад.

Рад на локацији

Прегледом локације је утврђено да се ради о локацији која је у насељу и да има доста пролазника, шетача са малом децом или кућним љубимцима и да би подизање антенских стубова могло да представља опасност за пролазнике. Из овог разлога се одустало од рада на 7 и 14 Mhz, па је рад премештен на дво-метарски опсег где су потребне знатно мање антене за успоставу везе. Као извор електричне енергије се користио акумулатор.

Оператори који су радили на успостављању везе су одржали 5 веза са радио аматерима из Зрењанина и околине. Закључак је да је овај споменик прилично окружен кућама, зградама и раслињем и да је чујност са овакве локације слабија као и предаја. Станице из околине Зрењанина су нас чуле добро са рапортима 57-59. Логовање веза се радило на папиру.

Оцена рада и образложење

Оцена за екипу клуба је 4.

Млади оператори су применили стечено знање, и без проблема су одржали неколико веза са локалним радио аматерима и послали поруку „Победа 75“. Оцена 4 је из разлога јер екипа није понела са собом рекламни банер. Ово наизглед није велики пропуст тј. није од значаја за успостављање веза, али се ради о томе да списак опреме није проверен и исто је тако могло доћи до тога да се заборави нпр. конектор за антену.

Грешке које треба исправити до следеће активације

  • проверити списак опреме и читањем наглас потврдити да ли је опрема утоварена у возило

Завршетак активације је у 11:00ч.

Зрењанин, 14.09.2020

Подносилац извештаја

Борис Тољага

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.