Активација споменика – “Стајићево”

З А П И С Н И К

о активацији споменика “Стајићево“

дана 26.09.2020 у активацији учествовало 7 оператора са почетком у 8,00 х

ПЛАН

План је да се у активацији исправе све грешке са претходних активација са истом опремом која се користила у активацији споменика „Михајлово“. Уређај ФТ897 и дипол антене за 7 MHz и 14 MHz. Логовање веза се ради електронски – у рачунар. Нагласак је да се млади радио аматери активирају у овој вежби.

Позив на активацију:

1. Кретање у 8; из клуба (молимо да се не касни)

2. Долазак на споменик у 8.30;, сликање споменика и остало до 10ч

3. Прелазак на резервну локацију, подизање антена и уређаја и рад

4. Ручак – заједнички око 13х, након ручка рад на уређају и паковање опреме

5. Завршетак активације између 15 и 16ч.

Рад на локацији

Након обиласка споменика у Стајићеву, претходних дана, одлучено је да се активација помери неколико километара даље на Царској Бари (као резервна локација) јер због близине цркве (у истом дворишту је споменик и црква) није било техничких могућности да се дижу стубови са антенама, понајвише из безбедносних разлога по пролазнике.

Активирање на Царској Бари није случајно изабрано јер је тог викенда било такмичење „Меморијал Горан Савић“ и активација заштићених подручја у Србији је примарни циљ у овом такмичењу које смо искористили и за рад на нашем пројекту Победа 75.

Антене су постављене дан раније за 7 MHz која је радила одлично на овој локацији и није било потребно да радимо на 14 MHz. Антену за 2-метарски опсег овај пут нисмо постављали.

Као извор електричне енергије се користио агрегат и акумулатор.

Оператори који су радили на успостављању везе су одржали 391, рекордан број веза се приписује такмичењу које је било тог викенда, али и много бољој организацији која је претходила.

Пријем станица је био одличан, на моменте су сигнали били тихи, али у већини случајева врло читки. Са предајом није било проблема. Овај пут је у потпуности отклоњен проблем са лаптопом, а интерфејс је радио одлично.

 

Оцена рада и образложење

Оцена за екипу клуба је 5.

Овај пут је све било беспрекорно урађено и све недостатке је екипа отклонила. Примећен је и напредак младих оператора у постављању антена и стубова на локацији, али и укупан допринос чланова клуба тимском раду.

Завршетак активације је био око 16,00ч, али је екипа која поставља и раставља антене остала још неколико сати

Зрењанин, 26.09.2020

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.