Активација споменика на “Бошњаковом салашу” према путу за Михајлово

З А П И С Н И К

о активацији споменика на “Бошњаковом салашу“ према путу за Михајлово

дана 05.09.2020 у активацији учествовало 12 оператора са почетком у 8,00 х

ПЛАН

План је да се у активацији користи исти уређаји као и на првој активацији FT 897 и дипол антена за опсег од 7 MHz и 14 MHz. Логовање веза се ради електронски на рачунару. За акцију је договорено да се млади оператори упућују на технички део око подизања стуба и рада на уређају.

Рад на локацији

Као и у првој активацији пофигнута су два монтажна стуба како би се антене преко затезача окачиле на те стубове. Антена за 7 MHz је одмах радила беспрекорно, док је антена за 14 MHz поново морала да се подешава. Антена за опсег 2 метра је постављена на врх једног од стубова.

Као извор електричне енергије се користио агрегат и акумулатор.

Оператори који су радили на успостављању везе су одржали 58 веза са радио аматерима из Европе и Азије. Најдужа веза је око 3.500 км са станицом из Казахстана.

Такође је као и први пут примећено да је пријем био одличан, али да је предаја била слабија за далеке везе, по мојем осећају чак можда и слабије у појединим моментима.

Станице из околине Зрењанина су нас чуле одлично као и први пут са рапортом 59.

Оцена рада и образложење

Оцена за екипу клуба је 3.

Млади оператори су применили стечено знање, али и даље не могу самостално да поставе антене и стубове (зато је укупна оцена 3). Такође оцена је слабија јер проблем са лаптоп рачунаром није адекватно решен.

Грешке које треба исправити до следеће активације:

– Лаптоп – промењен је интерфејс и поново су се јавили проблеми око покретачких програма, што је утицало на оцену и неизоставно се мора овај проблем решити до следеће активације

– на првој активацији се приметило да је предаја нешто слабије пролазила код даљих станица што за сада упућује да је антена ниско постављена за далеке станице, док за локалне ради одлично.

Завршетак активације је у 15:30ч.

Зрењанин, 06.09.2020

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.