Osvrti: Takmičenje RSGB IOTA 2020

Piše: Boris Toljaga YU7MW

Akteri: Bogdan YU5BOX, Stefan YU5STA, Peca YU4PMC, Boris YU7MW, Darko YT1RX, dopisni član Gigi YT7WA

Jednog popodneva je kod mene kući svratio Gigi YT7WA, „dopisni“ član našeg kluba i u razgovoru o raznoraznim temama koji je trajao cca 2 sata, dok nisu počeli da nas izjedaju komarci, Gigi je u nekom glasnom razmišljanju, kada sam mu rekao da su nam hamleti dobri itd, „posavetovao“ da bi mogli malo hamleti da slušaju takmičenja CW i SSB, kako bi im se uvo izoštrilo i da malo osete kako radi takmičenje.

Prošlo je par dana od tog našeg druženja jer Gigi je interesantan sagovornik, širokih interesovanja pa sam sumirao utiske i prenio „klincima“ da bi mogli da rade za vikend neko takmičenje umesto da igraju glupi Minecraft ili još gluplji CS 🙂

Nismo napravili neki čvrst dogovor, ali smo načelno dogovorili da bi mogli da radimo, onako sportski, bez nekih velikih aspiracija na plasman. No kako obično biva, mene su obaveze odvele na drugu stranu, u Žitište, kod mog drugara Vukija da mu izvlačim kolicima zemlju iz starog zatrpanog podruma. Pošto uglavnom na poslu sedim, ovaj vid rekreacije nikada ne propuštam, rekreiram se i usput uradim nešto korisno, a na kraju je obično pasulj iz kotlića :). Odjednom oko 15h popodne te subote me zove Bogdan YU5BOX i pita kako da nadje takmičenje IOTA u TR4W programu. Srećom, ja sam dan ranije postavio sve za rad misleći da ću ja otvoriti takmičenje i objasnim Bogdanu kako da krene.

Bogdan i Stefan su se snašli, otpočeli da rade, a ja sam došao oko 17h da vidim šta se dešava i donesem „gorivo“ (peciva i sokove), njihovu omiljenu hranu :).

Slika 1. YU5STA i YU5BOX

 

Slika 2. YU5STA i YU5BOX,

 

Bogdan je uglavnom radio jer je već imao nekog iskustva u ovakvim takmičenjima, ali i Stefan Peca su se priključili, ispočetka samo na slušanju, ali se Stefan kasnije odvažio i da radi :). Takmičenje je lepo išlo te večeri, a radilo se samo na 20m i to CW. Malo kasnije sam probao kombinaciju prebacivanja 4el monobander na severoistok, a 3 el TH3MK3 na severozapad. Ispostavilo se da je ta varijanta prebacivanja bila dobra, jer za svako takmičenje je potrebno bar dve antene, kako bi čuo jedan pravac ili drugi. 4 el monbadner je prilično dobar u F/B dizajnu i skoro da i ne čuje stanice „iza“ njega, dok je TH3MK3 malo „mekši“ i on čuje kako pravac usmerenja tako i malo okolinu . Uređaj je bio TS930s i linear 1,5KW by Graco YU1IG i ovo je radilo odlično.

 

Slika 3: YU5BOX i YU4PMC

Ekipa je ostala prilično do kasno tj. do ponoći.

Sutradan je Bogdan YU5BOX uranio i došao nešto posle 6 sati u klub i otpočeo rad. Nisam bio prisutan, ali po njegovim rečima išlo je „ludački“. Nisam bio siguran baš koliko je to veza i kakav je „rejt“, ali sam to kasnije vidio u dnevniku da je najbolji sat imao 58 QSO za sat vremena, što je za početnika jako dobro. Kada sam došao oko 10h našao sam Bogdana YU5BOX i Darka YT1RX, kako mu pomaže u prijemu. Tog jutra je na 14hz rad bio više nego ugodan, signali su bili čisti bez obzira na snagu, band je bio bez puckanja i krckanja, nije bilo fedinga, baš pravo uživanje.

Slika 4: YT1RX i YU7MW

Nakon „dosadne digitalije, PSK i ostalog“ (reči naših hamleta), mora se reći da je takmičenje prošlo savim dobro, iako nismo radili sve vreme. Takođe obratiti više pažnje pre takmičenja na propozicije je više nego korisno za informisanje jer smo, recimo, saznali možda kasno da postoje dve varijante rada 12h i 24h, kao i da multi operator kategorija nije dozvoljena zbog problema Covid-19 i fizičkog kontakta operatora – po meni preterano, ali takva su pravila za 2020-tu godinu.

 

Slika 5: QSO rate – po satima

Zrenjanin, 29.07.2020.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.