Aktivacija Spomenik podizanju ustanka u Vojvodini ,,Raonik” – Zapisnik

  • dana 15.08.2020 u aktivaciji učestvovalo 12 operatora sa početkom u 8,00 h

PLAN

Plan je da se u aktivaciji koristi uređaji FT897 i dipol antena za opseg od 7 Mhz. Logovanje veza se radi elektronski u računar. Za prvu akciju koja se radi je dogovoreno da iskusniji operatori rukovode podizanjem montažnog antenskog stuba, a mlađi da pomažu i uče kako se tehnički ovo sprovodi.

Rad na lokaciji

Ukupno se podiglo dva montažna stuba kako bi se antena za opseg od 7mhz razvukla između njih i napajala koaksijalnim kablom. Na licu mesta se dogovorilo da se sa još jednog stuba razvuče antena za 14 Mhz, kao obrnuto V. Antena za dvo-metarski opseg je

Antena za 7 Mhz je odmah radila kako treba tj. nije imala visok odnos stojećih talasa, dok je antena za 14 Mhz morala na licu mesta da se skrati kako bi rezonovala na željenoj frekvenciji.

Kao izvor električne energije se koristio akumulator i agregat.

Mladi operatori su radili za radio uređajem i održali 36 veza sa radio amaterima, uglavnom iz Evrope. Najduža veza je Ruska stanica RZ9O, udaljena 4400 km iz Novosibirska.

Primećeno je da je prijem bio odličan, ali da je predaja bila slabija za daleke veze jer nas neke stanice nisu čule.

Stanice iz okoline Zrenjanina su nas čule odlično sa raportom 59.

Ocena rada i obrazloženje

Ocena za ekipu kluba je 5.

Ukupna ocena za ekipu kluba koja je radila je 5, ali ova ocena je uslovna jer su iskusni operatori Nebojša Francuski i Borislav Lalić odlično pripremili teren i tehniku za uspostavljanje veza.

Mlade operatore ne ocenjujem jer su se prvi put susreli sa ovakvim načinom rada, ali su radom za radio uređajem i uspostavljanjem veza bio veoma zadovoljan.

 

Greške koje treba ispraviti do sledeće aktivacije:

  • Lap top – potrebna reinstalacija jer su bili problemi sa internet preglednikom i nemogućnošću instalacije pokretačkih programa za CW interfejs
  • istražiti u narednim aktivacijama problem sa ostvarivanjem dalekih veza tj. da li je problem zemljište, visina antene ili šta drugo (empirijski doći do zaključka)

Završetak aktivacije je u 16,00h.

Zrenjanin, 16.08.2020

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.