2015. godina

Piše: Boris Toljaga YU7MW

Nakon slabo aktivne 2014-te godine, sa “istorijske distance”, 2015-ta godina je možda jedna od najboljih godina, kada su aktivnosti kluba u pitanju. Svi članovi su se angažovali, pa rezultati nisu izostali.

Kontesti 2015

plasman

Veteran

3 mesto

Šumadija kup

2 mesto

YU KT maraton

5 mesto

EA PSK

2 mesto multi multi

Husinski Rudar

2 mesto

EU PSK DX

4 mesto

Russian WW PSK

10 mesto

King of Spain SSB

4 mesto op: YU5BOX

 

Rezultati takmičenja za 2015 godinu

Neću mnogo komentarisati takmičenja, ali ono što je posebno ostavilo utisak je EA PSK multi multi takmičenje, gde smo radili sa 3 uređaja i šest operatora… i zamalo bili prvi, samo da smo u zadnjem periodu imali bar još jednog operatora, jer Jan YU7ZL i Mile YU7OW nisu mogli da izvuku kraj takmičenja, nedostajao je još jedan operator. Međutim ovo drugo mesto je ostalo u lepom sećanju na druženje koje je bilo te večeri i dana. Više o takmičenju možete pročitati u posebnom tekstu.

Osvrt na takmičenje EA PSK 2015

Te godine smo konkurisali za sredstva Ministarstva odbrane, za projekat “SOS u vanrednim situacijama” i začudo, projekat je odobren, a sredstva uplaćena na namenski žiro račun.

Jedan od delova projekta je bila doobuka operatora za rad u vanrednim situacijama i na kraju tog kursa su podeljeni sertifikati.

Redovna Skupština je održana u maju mesecu gde su definisani ciljevi projekta, kao i načini korištenja sredstava.

U sklopu projekta održana je prezentacija u lokalnoj osnovnoj školi, što je bio pun marketinški pogodak, jer se 10-ak učenika javilo da ide na kurs i da polaže za početničku klasu.

Takođe projekat je sadržavao stavku tzv privođenja prostorija nameni, tako smo učionicu gde bi se držali kursevi, koja je bila prilično trošna i dotrajala uredili, spustili plafone, obezbedili rasvetu, preuredili struju itd. Rile, otac od YU7OW je u svoje slobodno vreme za dva vikenda “rešio” učionicu i hodnik. Krečenje su uradili Paun YU7BP, Milutin YU7NET i Boris YU7MW. Veliku pomoć je pružio i Dule YU5DD koji je u “svakoj čorbi bio mirođija” i time doprineo da se naizgled nemogući poslovi završe na vreme.

Takođe budžetom su predviđeni bili troškovi skidanja i remonta “matorog” TH6DXX, za kojeg nisam imao “pametnog” rešenja osim remonta. Inače TH6 me godinama mučio jer bez obzira na njegovu veličinu i “grandiozan” izgled, pojačanje na bandovima nije bilo na očekivanom nivou, kasnije se ispostavilo da, kada je antena 1982 podignuta neko je poremetio mere tj. nije dobro pretvorio inče u cm pa su neke dužine elemenata bile i do 10 cm drugačije nego što bi trebalo. Naravno prilikom remonta sve se ovo ispravilo, ali je jedan nemio događaj stavio tačku na sudbinu TH6DXX, naime, prilikom podizanja antene, najverovatnije zbog neiskustva vozača korpe, sa nekih sedam – osam metara visine antena se stropoštala zajedno sa Fredijem YU3KLM i Borisom YU7MW, jer se dotrajala korpa pokvarila i nije odgovarala na komande operatera. YU3KLM je teže povređen i lečenje je trajalo mesecima, dok se YU7MW izvukao skoro bez ogrebotine i pomalo bio ugruvan.

Dotrajala fasada je napokon osvežena, bilo je lepo videti da stara zgrada ponovo “sija”.

Te godine smo prvi put učestvovali na Balccon konferenciji, tj. konferenciji IT stručnjaka i hakera, gde smo imali zapaženu prezentaciju lemljenja malog CW predajnika što je naišlo na oduševljenje prisutnih. Više o ovome može se pročitati na:

Balccon Balcan computer congress 2k15

U ovoj godini je bilo mnoštvo manjih događaja koji nisu ovde opisani jer su pisani po sećanju, ali svakako je moj lični utisak da je ovo bila jedna od najboljih godina počevši od 2005 kada sam došao u klub.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.