Osvrt na takmičenje EA PSK 2015

Šta se može redi za takmičenje multi-multi. Za sve nas novo iskustvo u samom takmičenju, ali odlično druženje.

Radilo se sa (čak) tri uređaja koji su radili svoj posao besprekorno. Antene su bile OK. Nije bilo nikakvih problema sa rotatorima, antenama, koaxima i sl.

Ideja je u stvari bila da se radi sa nešto drugačijim rasporedom, ovako je FT950 bio za 28/21 mhz, FT897 14/3,5 mhz i TS930S je radio samo na 7mhz, jer smo na osnovu dosadašnjih takmičenja utvrdili da su 14 i 7 najbitniji opsezi za rad. U stvari, nisam se mnogo konsultovao sa ostalima ved sam tako uradio :), a izgleda da se pokazalo kao dobro.

Manjih, ali ne nerešivih problema je bilo sa računarima, jer je TUX-ovo omiljeno parče softvera HRD DELUXE, ipak malo mušičavo i voli da se „zaglavi“. Sredom kao i svi programi nije imun na stari dobri „restart“ računara i nakon toga radi normalno, dok se opet nešto ne zaglavi.

Ovo međutim se može pripisati i neobučenosti operatora, jer ved neko vreme nismo radili PSK takmičenja. Najvedi problem je bio sa „na brzaka“ spremljenim računarom za FT897 koji verovatno ima neku gresku pa je češće tražio restart.

Drugi problem je bio upadanje harmonika sa 3,5mhz na 7 i kasnije sa 7 mhz na 14 i 28mhz. Međutim nisu ovo bili neki preveliki problemi, ali svakako treba razmisliti o gradnji LP filtera za uredjaje. Treba napomenuti da uređaji nemaju nikakvu zaštitu ukoliko operator greškom prebaci opseg na kojem drugi uređaj emituje. Ovo bi se moglo rešiti gradnjom tzv. relay box-a za antene koji bi ovo onemogućavao.

Uslovi na opsegu su bili osrednji. Mile je već poslao izveštaj:

 

Ukupno je urađeno 779, što smatram odličnim rezultatom, obzirom na prilike na opsezima, broj
takmičara koji je manji u ovom takmičenju. Primera radi prošlogodišnji pobednik je imao nešto preko 800 QSO-a, ali ovo ne mora da znači ništa, ali i može – pokazade se za nekoliko dana kada počnu da pristižu dnevnici.

Operatori su se u neuobičajenom (većem) broju odazvali i po mojem mišljenju radili sa 90% svojih kapaciteta :). Bora je rekao da nešto nije bio u formi, ali mislim da je on previše samokritičan i da je 7 mhz dok je on radio još „spavao“, a tek kasnije se otvorio. 14mhz je standarno bio dobar i tu je bio zadužen stari pas Mile YU7OW, a u nedelju ujutro Danijel YU7TDA, koji su odlično odradili posao. 21mhz je bio osrednje otvoren, ali ništa posebno, pošto je to moj omiljeni opseg ostavio sam taj rad sebi YU7MW, a malo se radio, svega par veza na 28mhz.

Kao što se vidi najbolje je radio 7mhz i tu su radili Bora YU7LB, Aca YU7TUX i Jan YU7ZL. Takođe „prečasni velemajstor“ Jan je bio svih 24 časa i ovog puta mora se redi da je Jan dobro ispekao zanat sa „peskarenjem“. Jan de mi dostaviti poseban izveštaj o ponašanju i radu TUX-a, moramo znati da li je on i dalje jedan od nas ili je poprimio pe……ske fore 🙂

Publika koja je došla u subotu naveče da navija takmičarima je napravila odličnu atomsferu, jer mene i sad bole trbušni mišidi. Publiku su činili Dule YU5DD, Milutin YU7NET, Fredi, Ivana YU5INA, Milica. Ne bih prepričavao sve fore, budalaštine i gluposti bilo bi previše za ovako jedan (ozbiljan) izveštaj 🙂
Ovako je izgledao raspored rada:

Za kraj samo da napomenem da du biti slobodan da za sledede vede PSK takmičenje ponovo pozovem ekipu koja je radila, a nadamo se da de i novopečeni tj. novopoloženi operatori da se pridruže i eventualno odrade neku smenu.

Zrenjanin, 15. mart 2015.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.