JEDNA RADIO-AMATERSKA PRIČA IZ KLUBA YU7AOP … A HAM RADIO STORY…

Juče smo bila sahrana našeg kolege Steve YU7NL, koji je SK, relativno mlad (1955 godište) podsjećajući nas da što više uživamo u ovom hobiju kako bi nam život bio ljepši.

Tako sam ja jedne subote na pijaci na onom “starežu” našao jednu lijepu metalnu kutiju, manjih dimenzija, idealno za naše radio amaterske malene spravice. Bilo kako bilo, ja sam svu elektroniku izvadio i ostala je samo kutija. Inače, ovo je bio jedan od onih
kineskih svičeva za: jedna tastatura, više računara, monitora itd.

Palo mi je na pamet da bih ovo mogao iskorstiti za Winkeyer, baziran na Arduino platformi, pa neka ima još jedan :), a svakako sam sebi hteo napraviti jedan dobar arduino CW keyer.

Pločicu sam izradio posebno, uzimajući dimenzije kutije i odstojnika u njoj. Originalna kutija je na sredini imala rotary encoder kojim se prebacivalo, valjda, koji računar se kontroliše ili tako nešto, a ja sam smislio da upotrebim rotary encoder za podešavanje brzine, umjesto “dosadnih” potenciometara.

Slika 1: Custom PCB za K3NG
Winkeyer

Ručica se uključuje na prednjem panelu gdje je bilo dva mjesta za PS2 utičnice (na originalnom uređaju), jedna je kao što rekoh, iskorištena za 6,3mm konektor za ručicu tastera, a na drugom je montiran taster za komandni mod tastera. Taster “reset” (omiljeni taster kompjuteraša 🙂 je pozadi, da se slučajno ne bi pritisnuo.

Glavni materijal je obezbedio drug YU7TUX (Arduino Nano i rotary encoder), a ostale sitnice sam ja imao. Naravno, pločica je uradjena sa pin letvicama, a na njih se kače ženski konektori zbog kasnijeg lakšeg rastavljanja i dogradnje ako se ukaže potreba.

 

Slike 2, 3, 4: Arduino CW keyer, baziran na K3NG softveru.

 

Ono što je bila slučajnost jeste da se originalan proizvod zvao Keysonic, kao da je neko znao da će biti kao stvoren za CW keyer :)))

 

Ovaj naziv asocira da onaj ko bude koristio ovaj taster će postići neke “sonične” brzine CW-a 🙂 da će otpremati brzinom bržom od zvuka :)))
E sad, zašto sam ovo sve pisao? Poznato je da je naš član Aca YU7TUX prilično veliki entuzijasta kada je radio amaterstvo u pitanju. On možda nije najbolji operator, nije najbolji CW-aš, ne radi rijetke DX ekspedicije niti neka velika takmičenja, ne trči za lisicom niti obučava radio amaterstvu nove članove…

Ali drug Aca je sve to…

Ako treba da se rade veze, tu je… CW je sam naučio, DX ekspedicije ne radi – ali za to ima vremena, kada je neko digi takmičenje gotovo je uvijek tu, ako treba da preveze nešto, tu je, na Balccon konferenciji je tri dana bio predstavnik našeg kluba 24/3 :), ako je trebalo da se penje na stub, penjao se, koliko je dao svojih ličnih novaca za klub neumjesno je pričati, dali su svi, ali moje mišljenje je da je Aco možda dao najviše…

Iz svih ovih razloga, a ponajviše što YU7TUX želi da usavrši CW, ovaj CW keyer ću pokloniti u svoje lično ime i u ime kluba- naravno drugu TUX-u 🙂

Nadam se da će “smoći” snage i vremena da sa njim vježba CW, ručici “Bencher” već ima pa samo da je uključi :))) …btw ko nije znao ručicu Bencher BY2 koja krasi radno mjesto u PPS-u kluba je donacija baš Ace, dao čo’ek ponudu na ebay-u i prošla mu i jedna i druga aukcija, tako kupio dva tastera :))))

onaj noviji, ljepši, bolji ostavio klubu, a sebi odličan primjerak prvih Bencher tastera. Keysonic taster Aco može da podigne u klubu, od večeras… biće na stolu u društvenoj prostoriji. Naravno ima još članova kluba koji zaslužuju ovakav poklon i nadam se da će ih biti u budućnosti… kada pronađem još neko interesantno metalno kućište…

 

Zrenjanin, oktobar 2018

73, Boris YU7MW

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.