Nekadašnji članovi kluba: poseta Rade Gligorin S54AC (ex. YU1PFK)

Piše: Boris Toljaga YU7MW

 

U nedelju popodne 21.10.2018 dok sam u klubu sa Johanom sekao elemente novog monobandera za 14mhz i usput razgledao rotator koji treba remontovati u klub je ušao čovek od 60-ak godina. Isprva sam pomislio da je neko od komšija i da je došao da se žali na buku brusilice (pošto smo napolju brusilicom sekli elemente od alu. cevi, nedeljнo popodne u vreme odmora). Kako je ušao u učionicu gde smo se zatekli odmah se predstavio: „Ja sam S54AC“.

„Odlično“, odgovorih sa oduševljenjem (nije niko od komšija da se žali :). Pomislio sam da je neki Slovenac koji ovuda prolazi ili se slučajno zatekao, a posetilac je nastavio: „Ja sam nekada bio u ovom klubu, ja sam Rade Gligorin, poznajem Pubija, Adama, braću Sič, Duleta Draškovića… itd“. Kako sam dosta pisao i prepisivao sećanja članova u „Istorijatu iz ugla…“ ime mi je bilo poznato, a i sigurno je Pubi ili neko ponekada pomenuo Radeta.

Seli smo u PPS i nakon moje kraće priče o klubu od kada sam ja član (Rade je sa interesovanjem konstatovao i pohvalio nas da se ipak radi kod nas u klubu), pričali smo o njegovim počecima u RK YU7AOP. Rade je inače došao u YU u posetu rodbini, a usput se našao sa još jednim bivšim članovima kluba Šandorom (YU1NTV) i Gizelom Dreškai koji žive u Kanadi, a slučajno su i oni sada u YU.

Rade je položio 1973, a znak je dobio 1974. Uglavnom mu je preokupacija u to vreme bio rad na 2m, kao i braći Sič, Adamu YU7AS, Siniši Ružin YU7RS, itd, a u VHF ih je sve uveo Pišta YT3I. Tih godina su mnogo radili na 2m, radili su sa Kontest 25 u čuvenom UKT Maratonu na Pištin znak, ali i na klupski. Uglavnom su tada „osvajali vrhove silosa“ i sa IPOK-ovog silosa radili i osvajali visoke pozicije u takmičenjima. U Sloveniju je otišao 1978 godine, slučajno zbog posla i tu ostao do danas. Vrlo je često iz Slovenije dolazio samo kada je neki kontest i radio sa ekipom iz kluba. Na Maljen je uglavnom išao krajem 80-ih, ali više kao posmatrač, manje kao kontestmen. Iz Slovenije tada nije radio, jer kako kaže, gradio je kuću u Lendavi pa para i vremena nije bilo za hobi. U Lendavi je promenio nekoliko zanimanja (firmi) i danas radi u Varstroj-u i odbrojava 100-ak dana do penzije, kada će se posvetiti radio-amaterizmu više.

Pričali smo o radio amaterizmu u Sloveniji jer je Slovenija po broju radio amatera vrlo „gusta“. Na moje pitanje o radio klubovima u Sloveniji rekao je da se pola klubova ugasilo, a da ostali rade, ali je prosek starosti radio amatera vrlo visok, tj. nema mladih.

Takmičenja je prestao da radi na 2m tj. samo se nekada oglasi jer ima velike smetnje od jakih S5 stanica koje imaju po nekoliko antenskih sistema, gde se svaki napaja posebnim linearom, pa mu se dešava da čitav opseg „prska“ od velike snage. Preokupacija mu je EME rad, ali kaže da ima malu snagu tj 300W. Antenski sistem mu je na stubu 15m visine koji je napravljen tako da se lako spušta. Antene su Popine 4xEF0211B u H varijanti. Uređaj koji koristi je stari FT77 sa transverterom za 2m i pretpojačalom na anteni. MS ne radi jer je ovaj sistem antena previše „oštar“ tj ima veliko usmerenje, a za MS rad se traži širi dijagram. U radu u sporadiku Rade kaže da u zadnje vreme baš nema sreće jer je E oblak često iznad njega (ta mi priča poznata), pa može samo da „gleda“ po klasteru kako drugi rade.

 

Sa žaljenjem je pomenuo da je vidio na klupskim vratim posmrtnicu Steve Kenjereša (YU7NL) jer su oni zajedno polagali i bili generacija. Takodje smo konstatovali da ne treba čekati penziju i onda se početi baviti amaterisanjem već treba to rasporediti za čitav život :). Pozdravio je sve koji ga znaju, pa je i ovaj tekst upućen našim članovima kluba koji znaju Radeta.

 

Zrenjanin, 21.10.2018.

dav

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.