Računarska Sekcija

 

Računarska sekcija Radio kluba „Zrenjanin“ predstavlja jednu od „najmlađih“ sekcija u našem klubu. Sa sveobuhvatnom integracijom računarske tehnike i informacionih tehnologija u sve segmente ljudskog života bilo je najprirodnije iskoristiti sve prednosti korišćenja računara u radio amaterskom pokretu.

Iako se nekome može učiniti da je pojavom računara i posebno Interneta, potreba postojanja komunikacije putem radio talasa možda zastarela to ne može biti dalje od istine. Mnogo istinitije je reći da računarstvo i računarske tehnologije u sinergiji sa tehnologijom bežičnog prenosa signala radio talasima daju najbolje rezultate. Zamislite se sledeći put kada u nekom parku budete čitali ovaj tekst sa prenosnog računara koji će biti povezan na svetsku mrežu preko WiFi interfejsa, ili ako ste na svetsku mrežu povezani putem WiMax tehnologije, zapitajte se kojim putem infromacije „teku“. Naravno – radio talasima.

Korišćenje bežičnog prenosa informacija u računarstvu je u velikoj meri zasluga entuzijazma radio amatera koji su se profesionalno bavili računarima.

Aktivnosti računarske sekcije obuhvataju organizovanje obuke polaznika u korišćenju specifičnih softverskih paketa koji radio amateri koriste prilikom rada na digitalnim vidovima komunikacije, rad na projektima poput daljinske kontrole udaljenih radio stanica ili raznih vidova interfacinga računara i radio stanica. Naravno tačka posebnog interesa jeste softverski definisan radio, zanimljiv deo radio amaterskog pokreta koji ima sve više pristalica među operaterima.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.