Antena 3 el – 14mhz – da li je i ovo kompromis? …videćemo ;)

Пројектна активност се финансира из буџета града Зрењанина

Piše: Boris Toljaga YU7MW

Svi znamo šta se desilo sa „pokojnim“ TH6DXX, možda zvuči bez veze, ali sam malko i priželjkivao da se gluvi TH6 nekako zameni, naravno ne nesrećnim slučajem koji se desio.

Kako bi dalje radili na 14mhz koliko – toliko dobili smo (takodje gluvi) TH3MK3. Vremenom se ispostavilo da se mora nešto uraditi kvalitetno za 14mhz, tako da sam aktivirao moju davnašnju ideju da se postavi neki monobander za 14mhz na neki od stubova. Popa YU7EF nam je poslao komplet dimenzije za 4 el na 10m bumu. Ideja je bila da se postavi ta antena ispod antene za 21mhz, takodje je bila ideja da se 21mhz „razvuče“ na 8,8m i doda peti element.

Hroničan nedostatak vremena i ljudstva koji bi ovo odradili uzrokovalo je ono što najviše ne volim – kompromisno rešenje (ko da nam nije dosta kompromisnih antena TH6, TH3…), pa je odluka sa moje strane pala da se uradi tj. premosti neki period sa najboljim mogućim kompromisom, a to je 3 el monoband antena za 14mhz koja bi se postavila ispod 4 el za 21mhz. Ova antena je urađena na 6m bumu, sa najboljim mogućim odnosima pojačanja i SWR-a. Popa YU7EF je ovo majstorski izveo ne žrtvujući mnogo gain niti širokopojasnost antene.

Antena je konstruisana tako, da kad budemo imali mogućnosti da je produžimo na 4 el, samo „nadoštiklamo“ 4 el na produženi bum. Iz ovog razloga je ova antena možda malo predimenzionirana (Bum od 70mm itd). Na istom takvom bumu smo radili 7,3m dug 4 el monoband yagi pa traje već 8 godina, tako da i tu sigurno ima nešto…

Jedan dio posla je urađen od strane moje malenkosti i Johana, ali bi ta kombinacija trajala prilično dugo da Neša YU7SMN nije blago-izvoleo da se u subotu 27.10.2018 skupimo ujutro i uradimo antenu, kako bi se Neša malo „odmorio“ od svakodnevnih obaveza (njegove reči :).

Tajming nije mogao biti bolji, Neša je imao dobar deo dana na raspolaganju, a ja sam svoju XYL poslao u Beograd na sajam knjiga, što je značilo – čitav dan u klubu 🙂

Kada smo se ujutro skupili, Johan je skuvao kafu, a posle toga u nabavku nedostajućih šelni, gde smo izgubili dobar sat vremena da ih pokupujemo. Ostatak posla za Nešu je bio mačiji kašalj, bilo je pravo zadovoljstvo gledati ga u njegovom elementu. Odlično rješenje dipola je za mene bila noćna mora po pitanju mehanike, koju je Nešo rešio za manje od sat vremena. Na kraju dana tj. pred sam početak kursa u 17h, antena je bila sastavljena (nismo mogli izdržati da je ne sastavimo).

Kako slike govore više od hiljadu reči… evo i slika…

 

Zrenjanin, 27.10.2018.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.