Osvrt na Ukraina DX Digi 2018

Piše: Boris Toljaga YU7MW

 

Osvrt na Ukraina DX Digi 2018

 

Digi takmičenja su postala naša specijalnost, hteli se mi hvaliti ili ne, ali i pored pomodarskog i do-zla-boga-dosadnog FT8, bilo je takmičara koji su radili i „stare“ modove kao RTTY i BPSK.

Zanimljivo je da je poziv upućen operatorima za takmičenje bio uglavnom „ignorisan“, dok se drug Bora YU7LB u subotu ujutro nije setio da je nešto pisano povodom ovog takmičenja. Kako dogovor kuću gradi, Bora i ja smo se dogovorili za 2 minuta, angažovali Bogdana YU5BOX kao trećeg člana, pa da radimo koliko odradimo.

U subotu nešto pre takmičenja smo se u klubu našli YU7LB i ja, prikopčali uređaj koji je bio na nekoj prezentaciji i ostavljen u ormar, naravno kada se uređaj nekuda nosi nikad se ne vrate kompletni kablovi, ali smo se brzo snašli.

Takmičenje sam počeo ja (YU7MW), a nastavio je Bora YU7LB, dok nije došao YU5BOX oko 17h. Ja sam se vratio ponovo oko 19h, kada je svoju smenu završio Bora YU7LB, već umoran od kliktanja po „vodopadu“ ekrana. Na kraju smo YU5BOX i ja završili negde oko 22h uveče i razišli se uz moje obećanje da dodjem ujutro što ranije. Za tih 8 sati rada uradjeno je 227 QSO, što, koliko sam vidio nije bio loš rezultat, obzirom na broj stanica i zatvorenost opsega 21mhz to popodne.

Ujutro sam „poranio“ i došao oko 8h, krećući da radim 14mhz i na brzaka odradio ono što je bilo neodrađeno. Kasnija taktika je bila i pokazala se dobrim, skakanje na druge opsege i povremeno upadanje na RTTY. 21 Mhz je ujutro proradio tako da je dobar deo veza bio i na tom opsegu. Naravno, bili su to jutro i izleti na 7mhz da se poradi ostatak, ali i jedan QSO na 28mhz. Nekako mi se čini da se to jutro najbolje pokazao RTTY, a stvar su spasavale i SP stanice na 14mhz koje inače ne čujemo, ali su to jutro dolazile prilično glasno i uradjen je znatan broj tih stanica. Kako god bilo, za tih 6 sati je uradjeno skoro isti broj veza nego za prvih 8 sati rada. Dobar deo veza se duguje i otvaranju 21 mhz opsega što dokazuje da se dobrom antenom mogu činiti čuda, ali i da napravim kratko uputstvo – kako raditi DIGI takmičenja.

Broj veza 422 za 14 sati rada, a prošle godine 440 veza za efektivno 20-ak sati rada.

Takmičenje je bila odlična zabava i u subotu popodne i u nedelju ujutro, na žalost nismo mogli raditi svu noć i tih nekih 60-ak veza će nam nedostajati za krajnji skor, ali spremamo jednu „noćnu pticu“  pa da radi ovu smenu u takmičenjima.

Za kraj – oprema je radila odlično. FT897 i dipoli za 80/40 metara, TH3MK3 14/21/28, Monoband yagi 21 mhz 4 el. Ponovo ću da kukam kako nam treba bolja antena za 14mhz, a ne atenuator na vrhu stuba…

73 do sledećeg takmičenja

Zrenjanin, jun 2018

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.