Temelj Pubijevog stuba

Piše: Boris Toljaga YU7MW

Za subotu 11. novembra 2017. Pubi YU7ZX je pozvao članove, prijatelje, poznanike da mu pomognu u betoniranju osnove za stub od 15 metara sa kojim ima nameru da radi DX-ove, takmičenja itd.

Nije se mnogo njih javilo zbog obaveza, ali i zbog nevjerice da se tako nešto napokon radi. Za one koji ne znaju: taj stub stoji već par godina u travi, pored kuće. Za sve to vreme Pubi je imao bezbroj razloga da stub ne diže jer mu je potrebe, uslovno rečeno, zadovoljavao: privremeni stub, privremeni rotator, privremena antena, privremeno pretpojačalo, privremeni linear, jedino operator i uređaj nisu bili privremeni :). I tako je Pubi govorio kao lala iz onog vica „danas ću, sutra ću…“, smišljao razne varijante, a stub je tužno stajao u travi. :))) sve dok…

Svemu jednom dodje kraj, tako kad je Pubi ispucao i poslednji razlog zašto ne može da se digne stub i zašto nije rupa već iskopana za stub i slično, desila se oluja koja je trajala svega par minuta i prelomila „privremeni“ stub, upravo pred takmičenje Tesla memorijal. E sad, bilo šta bilo, Pubi je smislio odmah rezervnu varijantu, propustio je takmičenje, ali je drugi „privremeni“ stub bio već namontiran, spreman za rad. Kako ga je „onaj odozgo“ snimio odmah je poslao drugu oluju koja je polomila i taj stub i iskrivila par elemenata na anteni. Ovo je već bila kap koja je prepunila čašu i tu dolazimo do ove priče.

Akteri akcije su bili:

Pubi YU7ZX – kao šef parade

Dule YU5DD – glavni konsultant i kontrolni organ

Jan YU7ZL – beton majstor

Boris YU7MW – NKV fizikalac

U 9.30 se sastajemo kod Pubija i kreće zagrijavanje uz proizvode iz Pubijeve kuhinje. Oko 10.00 pali se mješalica i Jan i Pubi prave prvu šaržu betona. Za to vreme Dule vari uzemljenje stuba.

 


Dule i Pubi, završni radovi pred betoniranje

 

Pubi YU7ZX i Jan YU7ZL, „uzorkuju“  prvu šaržu betona

Kako sam imao taj dan privatnih obaveza, ostao sam nekih sat i po vremena do negde 11 i nešto, pa sam otišao sa namerom da se vratim. Temelj stuba je bio popunjen na negde tri četvrtine, tako da sam ostavio ekipu da se nekako snađu tih par kolica.

Temelj stuba: da li je rupa do pola puna ili do pola prazna?

 

YU7MW – NKV fizikalac

Nakon sat i po vremena vraćam se, računajući da zatičem gotov temelj, izravnato sve, kad ono cvrc… Prilazim temelju, još ima nekih par kolica betona da se popuni, mislim se zar je moguće da dok nisam bio tih sat i po vremena nisu mogli da ubace tih par kolica betona i završe posao.

Zanimljivo je kad se pišu ovakvi tekstovi, kada bi sve išlo po „loju“ ispisali bi par rečenica i tekst bi bio gotov, ali i nezanimljiv.

Pubi mi brzo ispriča šta se desilo: par minuta pošto sam otišao mešalica prestane da radi!!!

Čukni vamo, čukni tamo, pregledaj produžne, kucni ovamo, kucni onamo, na kraju se pokvarila napojna kutija na mešalici, tj. mešalica 30 godina stara, koja je napravila ko zna koliko kuća, imala je dotrajalu kutiju u kojoj su bili šarafi na koje se kače napojni kablovi i ona je pravila problem. Pubi je na brzaka sredio stvar da kutija i šarafi izdrže još malo.

Brzo smo se vratili svako svom poslu i „sredili stvar“-

Jan YU7ZL – beton majstor

Gotov temelj za stub

Dule YU5DD, nezaobilazni majstor  za sve vrste radova

Naravno po završetku radova prionili smo stolu kako bi povratili snagu tj. nahranili telo 🙂

Kao i obično tu se povede diskusija o tome šta je krenulo dobro, a šta naopako, šta je trebalo drugačije uraditi i na čega treba paziti sledeći put. Nakon toga red antena, red propagacija, red takmičenja…

Po mojem mišljenju ono što je najvažnije je druženje koje ide uz ovaj naš hobi.

Na kraju zaključak:

Pubi YU7ZX se pokazao kao odličan domaćin uz pomoć svoje XYL.

Bez Duleta YU5DD mnoge stvari se ne bi tako lako rešile i Dule je po meni „heroj iz senke“ ove priče.

Jan YU7ZL je pokazao da jako dobro poznaje rad na mešalici.

Moja malenkost YU7MW, šta reći, pošto ne znam ništa od ovoga da radim, prijavio sam se u najlakšu kategoriju: fizikalac

Takođe zahvaljujemo se Nešinim YU7SMN savetima oko izbora sistema podizanja stuba i antene, koji je bio presudan da se Pubi odluči na „ovaj korak“.

da smo to znali, ranije bi zvali Nešu :))))

Zahvaljujemo se i ostalim drugarima iz kluba koji su nam pružali „Viber“ podršku u našim namerama, ali nisu mogli doći zbog obaveza.

Pubi je na kraju dodao da sledeći stub podiže Neša YU7SMN, a posle njega ja :))))

Napomena: humorističko-satirički prikaz Pubija i podizanja stuba sa početka teksta može da se primeni na mnoge od nas, tako, dižite stubove, radite veze i takmičenja…

Za kraj 73, do sledeće akcije… i još malo slika…

Stub – i dalje u travi, ali nadamo se ne zadugo

 

Jan, kada god treba nešto betonirati zovite ovog čoveka na broj +381….

 

Boris YU7MW, fizikaner… u kostimu katoličkog pastora

1 Comment

  1. Bili ste i ostali naj naj ekipa. Iskreno zalim sto je NS ipak daleko od Zrenjanina pa nisam bio u prici. Sa zeljom da stub traje , a da se vi i dalje lepo druzite pozdravlja Vas sve
    YU7RQ

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.