Zbor SRV SOMBOR2017 Bački Monoštor

Radioamaterski zborovi su organizovani do 1990. godine redovno na pokrajinskom i saveznom nivou sa raznim aktiovnostima , kao ARG . RMZO SOS  QRQ  takmičenja razni seminari , druženja su organizovali na nivou pokrajine Savez radioamatera Vojvodine a Savezni nivo Savez radioaamatera Jugoslavije. Sticajem okolnosti i dešavanja tokom 90 -tih godina sa takvom praksom sa prestalo iz raznoraznih razloga. Mnoge aktivnosti u radioamaterskoj oblasti su jenjavale a se neke i ugasile. Trebalo je dosta vremena  sa se ponovo pokrenu aktivosti u radioamaterizmu, no hvala Bogu to je konačno pre par godina i krenulo.
Duže se vreme osećala potreba za organizacijom nekih druženja ili zborova i konačno se dogodilo da je IO SRV doneo odluku da ove godine organizuje  pokrajinski zbor. Od mnogih aktivnosti iz ranijih, 80-tih godina, ostala je radioamaterska goniometrija i QRQ (HST) u izmenjenom obliku. Odlučeno je da se organizuje tokom ovog zbora takmičenje ARG za sve kategorije  i HST takođe.
Po evidenciji  organizatora na otvaranju zbora je bilo prisutno oko 150 ljudi što je lep broj učesnika . Za radioamatersku gonioametriju se prijavilo 68 takmičara iz 10 klubova plus gosti iz E7 (Bosna) i 9A (Hrvatska). Na zboru jer učestvovao i naš radio klub sa 12 članova:
Rajić Žika  YT7EC,  Banić Zvezdana YT2LEL, Draškovic Duško YU5DD, Hanus Jano YUI7ZL, Đurišić Milutin YU7NET, Srdanov Đorđe YU7ZX,  hamleti, a ujedno i takmičari u disciplini ARG.
Lalić Ivan YU4FOX, Antonić Stefan YU4SSB, Stepanov Bogdan YU5BOX, Maslešev Lazar YU4LMX, Radonjić Veci Dimitrije YU4PKD, Milinov Petar YU4PCM.
Naš član Bogdan je osvojio drugo mesto u svojoj kategoriji i deone srebrnu medalju.
Pošto mi nismo imali mogućnost pripreme jer nemamo odgovarajuću opremu rezultat je više nego dobar. Moramo se zahvaliti radio klubu Sombor jer nam je posudio opremu kojom su se naši članovi takmičili. Ne možemo a da ne primetimo da se stari dobri ARG – lov na lisice, kao sportsko tehnička disciplina polako vraća u radio klubove jer je na ovom takmicenju od 67 u takmičenju ARG ucestvovalo čak 38 takimičara mlađih od 16 godina što je izuzetan signal svima da mladi hoće da se bave radioamaterskim aktivnostima a i takođe da se mi moramo potruditi i baviti se sa njima i obezbediti uslova za sve.
YU7ZX

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.