Istorijat iz ugla YU7RS

„Pokušaću da nesto napišem o istoriji, ali i ja se svega sećam kao kroz maglu. Evo kako sam ja ušao u amaterisanje. 1974, kao učenik osmog  razreda u OŠ „Dositej Obradović“, postao sam član radio-amaterske sekcije pod vođstvom nastavnika Đurina. Bio sam veoma dobar iz fizike i stalno sam petljao sa strujom i žicama, pa mi se rad sa radio uređajima veoma svideo. U mom razredu je bio neki Mirče. I on je išao na sekciju. Jednom mi on predloži da se učlanimo u radio klub i da počnemo ozbiljno da se bavimo amaterstvom. I tako mi odšetasmo do prostorija kluba u Zmaj Jovinoj, pored mosta, kod Crvenog Krsta. Ne mogu da se setim gde su bile centralne prostorije kluba, ali mislim da su bile u Sarajlijinoj u montažnoj kući preko puta “Ishrane”. U to vreme je bio i YU1ACK u Radničkom u centru. Ako se dobro sećam, 1974 je YU7AOP bio u Sarajlijinoj a YU7ACJ u Zmaj Jovinoj.

I tako nas je lepo dočekao Pubi (Đorđe Srdanov) i Marko Vlajisavljević. Nekako je baš počinjao kurs i mi se upišemo i odmah krenemo. To je bilo leto 1974. Pubi nam je održao odličan kurs telegrafije i naučio nas sve što je trebalo da glatko položimo C i D klasu. Mi smo se uglavnom muvali po Zmaj Jovinoj. U YU7AOP nas nisu tek tako puštali jer su tamo bili veliki momci kao Gile, Steva, Adam, Žika, Pišta i ostali kojima se imena ne secam. Kasnije 1974 ili 1975 na kurs su došli Voja YU7VA, i braća Sič YU7PS i YU7MS. Oni su takođe završili kurseve i pridružili se nama u YU7AJH. Tamo smo radili na 3.5 i 7.  Ne mogu da se setim kako smo se svi mi grupisali i počeli da se družimo sa Pištom (danas YT3I). Sve nas je više zanimao rad na 2 metra, a sve manje KT. Na kraju smo potpuno batalili KT i posvetili se radu na 144 Mhz. Od Pište (Matorog) smo pokupili sve fazone i uskoro počeli da se takmicimo za YU7AOP dok je on radio za svoj znak. Ja nikad nisam radio za svoj znak (YU7RS), ali sam radio za YU7MS i YU7VA. Ipak, najviše sam voleo da radim za YU7AOP. Taj znak smatram jedinim znakom za koji sam iskreno uživao da radim.
Da ti ne pričam sta sve nismo radili. ES, MS, Tropo, sva moguća takmicenja, maraton i tako dalje i tako ludje.  U YU7AOP (u Sarajlijinoj) smo spavali i radili. Išli smo po silosima i penjali se na brda. 1978 sam otisao u Novi Sad da studiram, ali sam nastavio da se bavim amaterisanjem za YU7AOP. Na takmičenja sam ređe išao, dok je ekipa YU7VA, YU7MS, YU7PS radila punom parom. Negde krajem 80-tih sam naglo   prestao da se aktivno takmičim. Nisam imao vremena da treniram da bih bio na vrhunskom nivou, a nisam hteo da budem druga liga, pa sam jednostavno prekinuo.  I dalje sam se družio sa starim društvom, i ponekad išao na ekspedicije, radio MS, ali se nisam više onako predano bavio jurenjem poena i lokatora. 1993 sam otišao u Kanadu i ovde se ne bavim amaterstvom.

Ja sam radio preko satelita pre 30 godina. To je malo bolje od rada preko repetitora. Za mene nema ničega boljeg od slabog CW signala od Italijana u nedelju oko podne ili jedva čujnog OK ili DL oko 4-5 ujutro.

YU7RS
YU7RS

73, Siniša Ružin (ex. YU7RS)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.