Maker Weekend Time Table

Subota 1. Jul 2017.


 

14:00 – 14:10 Otvaranje

14:10 – 16:00 Izložba radova

16:00 – 17:00 Vikend tura kroz radio talase (Boris Toljaga Yu7MW)

Jedan od naših najboljih operatora provešće vas kroz najlepše predele radio amaterskog hobija, polazak je u našoj “primo-predajnoj sekciji”, prelazimo nekoliko okeana i kontinenata po izboru jonosfere, kratka pauza sa osveženjem da se protegnu noge pa nastavljamo put Zrenjanina. Očekivano vreme povratka je 17h.

17:00 – 18:00 Ukratko o Amaterskom Paketskom Radiju (APRS) (Aleksandar Nikolić YU4EAX)

Šta je to APRS, kakva je skrivena veza između ranog Interneta i APRS-a? Zašto ljudi koriste APRS da prate stratosferske balone, koja mi oprema treba da bih koristio APRS i ostale odgovore možete dobiti na ovom zanimljivom predavanju.

18:00 – 20:00 Radionica “napravite svoj telegrafski predajnik” (Boris Toljaga YU7MW, Daniel Tabački Yu7TDA)

Nema geek-a koji u detinjstvu nije sanjao da nauči morzeov kod, ili iz praktičnih razloga (da, nastavnici nikako ne bi primetili da se neko dopisuje morzeovom azbukom na kontrolnom – bar je tako mislio mladi i naivni pisac ovih redova). Kad smo malo odrasli (na svu sreću ne potpuno) shvatili smo da bismo mogli da koristimo telegrafiju kako bismo dozvali pomoć ako se slučajno naš istraživački avion sruši u nekom nepoznatom delu Amazonije. Eto sada imate priliku da napravite sopstveni telegrafski predajnik i da pozovete pomoć koja ekspresno stiže iz susedne prostorije … ako otkucate poruku kako treba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.