Aktivnosti: Polaganje ispita za amaterskog radio operatora

Piše: Boris Toljaga – YU7MW

U nedelju 14. novembra 2021. u 10h Radio klub Zrenjanin je u svojim prostorijama organizovao polaganje za zainteresirane građane.

Kandidati su većinom učili iz skripte (bilo bi dobro kada bi Savez uradio zvaničnu skriptu za polaganje), mada je većina imala predznanje, ali i raniji kontakt sa radio amaterstvom. Za sve nedoumice bili smo on-line pa smo na taj način rešavali sa kandidatima nejasna pitanja i objašnjenja iz skripte.

Predsednik komisije je bio Laci YU7CM, zasigurno možemo reći legendarni radio amater, a članovi su bili Pubi YU7ZX i Boris YU7MW.

Ukupno je bilo 11 kandidata, od toga 10 za prvu klasu i jedan za početničku tj. 3 klasu. Ujedno je to bio i najmlađi kandidat Dragoslav – 11 godina, na čemu mu posebno čestitamo.

Svi su kandidati pokazali dobro poznavanje, naročito radio-saobraćaja, dok su greške koje su pravili uglavnom bile u delu poznavanja tehnike (komentar je bio da je prilično zahtevan test poznavanja tehnike), ali i dela međunarodnih pravilnika, a moj komentar je da se radio-saobraćaj mora poznavati (svakako se polaže za amaterskto radio operatora), ali i osnovne pravilnike nije teško naučiti, dok je tehnika nešto malo specifičnije. Možda bi za treću klasu trebalo smanjiti broj pitanja tehnike na npr. 15 pitanja, samo osnovne stvari (merne jedinice i sl) jer je deci od 10-15 godina teško objašnjavati šta je PEP, simetričan vod, indukovane struje itd.

Čestitamo novim radio-amaterima sa željom za mnogo QSO-a i poznanstava u ovom našem hobiju.

Sa zakašnjenjem pišem tekst, pa se i ne sećam više svih detalja, ubuduće, tekst ide u „štampu“, odmah drugi dan 🙂

Zrenjanin, decembar, 2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.