Aktivnosti: poseta i prezentacija aktivnosti Radio kluba „Zrenjanin“ u školi Petar Petrović – Njegoš

Piše: Boris Toljaga – YU7MW

U utorak 5. oktobra 2021. članovi Radio kluba Zrenjanin su izvršili praktičnu prezentaciju rada, deci 5 i 6-og razreda OŠ Petar Petrović Njegoš– „Čime se mi radio-amateri to bavimo?“

Prezentacija je trajala nekih sat vremena i obuhvatala je rad sa ručnim radio-uređajima tzv. Toki voki-jem i upoznavanje sa prijemnikom „lisičarom“ i lov na lisicu (skrivenu radio stanicu).

Darko (YT1RX) je napravio odličan uvod i zainteresirao decu, pokazavši im ručni radio uređaj i poredeći rad radio amatera i nedavni pad servera FB-a, Whatsapp-a i Instagrama, gde su korisnici ovih aplikacija bili „odsečeni“ od sveta nekoliko sati, aludirajući da se kod amaterskih veza ovo ne može desiti jer ne postoje posredni serveri itd.

Tokom prezentacije podelili smo decu u nekoliko grupa i podelili im svima poznate Baofeng ručne uređaje, što je njima bilo vrlo interesantno i zabavno u isto vreme.

Nakon ovoga smo objasnili i šta je to kod radio-amatera „lova na lisicu“. Nakon trominutne obuke, već su se svi bili rastrčali sa 6 goniometara po velikom igralištu škole. Imali smo dve „lisice“ i relativno su je lako pronašli, ali su se zainteresirali za ARG, ali na nekom većem terenu.

Ostalo je da zainteresirani učenici dođu do Radio kluba i pogledaju gde se mi to nalazimo i upoznamo ih sa aktivnostima kluba.

Želimo da iskažemo i veliku zahvalnost nastavnicima koji su posle redovne nastave organizovali učenike i doveli ih na prezentaciju. Zahvaljujemo se nastavnicama Nedi Vulićević i Vesni Petrović koje su prisustvovale sa svojim VI razredima.

73 za sve….

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.