Osvrt na takmičenje Russian WW PSK Contest 2019

Piše: Boris Toljaga YU7MW

Akteri: Jan YUZZL, Boban YU7TDX, Yohan YU2FOX, Bogdan YU5BOX, Stefan YU4SBB, Boris YU7MW, mačak Himzo

Kao i obično svake godine se učestvuje u ovom takmičenju, delimično jer je uživanje raditi u ovom takmičenju i uz dobru ekipu to je prava zabava. Drugo je jurenje rezultata, ali to nama nije primarni cilj, već kao što rekoh druženje u klubu.

Ove godine je poslat poziv nedelju dana ranije i dosta operatora se javilo sa željom da učestvuje u takmičenju, ali kako obično biva, nekada se neki planovi izjalove pa na kraju neko odustane, ali i neko novi „uskoči“ u ekipu.

Nakon skoro godinu dana „apstinencije“ javio se drug Jano YU7ZL koji je trebao da počne prvu smenu do 17h jer posle toga Jano ima privatne obaveze. Dogovorili smo se da ja (YU7MW) i Jano (YU7ZL), krenemo pa će dalje biti kako bude… Te subote sam išao za Beograd, pa sam kasnio na takmičenje, Jano je naravno došao na vreme, ali mu nije uspevalo da pokrene HRD LOG, jednostavno nije mogao na predaju. Ja sam pretpostavio da sa novom konfiguracijom bude neki problem, pa sam zvao Jana na telefon, ali Jano, ko za đavola, nije ponio telefon. Epilog je bio: kašnjenje nekih sat vremena sa početkom takmičenja tj. nekih 30-ak veza.

Nekako stignem do kluba i naravno, odmah sve proradi i krenem takmičenje. Pojavi se Jano i kaže kako je tražio telefon da me pozove :), ali tada sve nije više bitno i štafetnu palicu predam Janu. Kako je odmicalo vreme Jano se sve više žali: lošeeee, ne ideee, ne čuju naaaas, mi ne čujemooo itd, zatim odradi jednu YC stanicu i prekinu žalopojke, nakon pola sata ponovo. 14 mhz se relativno brzo zatvorio, a dodatni problem su bile stanice koje su na CW-u radile ARRL koje su zauzele veći deo CW opsega, pa čak su ušli i u SSB deo preko 14,100 khz.
U 17h dolazi Boban YU7TDX da nastavi rad, uglavnom na 7 i 3,5 mhz. Broj veza nekako dostižemo, ali neke skandinavske stanice imaju i 100 veza više od nas, jednostavno one sve čuju i svi njih čuju. Nama je recimo na 14mhz gotovo čitava srednja evropa zatvorena što je dodatni hendikep, a skandinavaca nema mnogo u takmičenju.

Slika 1 . Boban, Stefan, Bogdan

Bogdan YU5BOX i Stefan YU4SBB uglavnom vrše moralnu podršku (Stefan je recimo lemio pločicu za arduino CW keyer, a Bogdan povremeno i radio takmičenje). Yohan YU2FOX (inventar u klubu 🙂 je radio noćnu smenu, ali bez mnogo uspeha, nije bilo mnogo stanica, ali nije znao da prebci na FT897 opseg, jer je obučen samo za TS930S, ali dobro… danak neiskustvu je već dobro plaćen.
Jutarnju smenu je započeo drug Bora YU7LB, dok sam ja (YU7MW) pristigao negde oko 9h. Radili smo do kraja takmičenja bez većih problema i došli nekako do 374 veze. Prilična razlika u odnosu na prošlu godinu kada smo imali 450 veza.

Slika 2. Sunday morning ekipa… YU7LB i YU7MW

Kratak zaključak:

tri O – Obuka obuka obuka… – kako se ne bi više dešavale početničke greške.
tri P tri peha smo imali – moje kašnjenje i Janovo neiskustvo sa CAT sistemima,
Yohanovo nepoznavanje FT897 uređaja i sam rad na njemu
moje površno čitanje propozicija jer se moglo raditi Bpsk 31, 63, 125 na istom opsegu koje bi nam donelo još sigurno nekih 50-100 QSO-a (ovo je još jedan dokaz, kako bi stare babe rekle, da jedno zlo nikada ne ide samo, već u trojkama:)

Kako za prolivenim mlekom ne vredi plakati ovo je nauk za buduća takmičenja koja dolaze.

Oprema je radila očekivano dobro. FT897 je dobio Band dekoder kako bi relej box interlock-a sam prebacivao antene, po meni stvar koja mnogo pojednostavljuje rad u multiband takmičenjima i preporučujem ovaj sistem svima onima, koji vole da „šaraju“ po opsezima. Računari su dobro radili imali smo jedan prekid struje (naša greška) i jedan bagovanje programa, nakon dugo vremena.

Nadam se da ćemo nedostatak dobre antene za 14mhz rešiti ovog proleća….

73, do sledećeg takmičenja u martu 🙂 EA PSK Multi-Multi

Slika 3: YU7LB i Himzo

Zrenjanin, 02.12.2018.

1 Comment

  1. При подготовке к контесту внимательно прочитайте положение Russian WW PSK Contest и не допускайте ошибок как при работе в эфире, так и при составлении отчёта. Перед проверкой и отправкой файла отчёта в формате cabrillo через вэб-интерфейс, сравните его с образцом и проверте на соответствие индетификацию мод как PS, PM, PO. Проверте, правильно ли составлена “шапка” отчёта, имеются ли в ней зачётная подгруппа, указание области в строке LOCATION, ваш адрес и e-mail и все остальные данные.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.