2016. godina

Piše: Boris Toljaga YU7MW

Počevši sa kursom za nove operatore, koji su se prijavili na prezentacijama koje smo držali u školama, počela je 2016-ta godina. Kurs je položilo 10 polaznika, uglavnom školske dece. Marta meseca je bilo polaganje i položilo je uspešno test svih 11 polaznika:

ime i prezime

položena klasa

JOVAN ANTONIĆ

treća

STEFAN ANTONIĆ

treća

MARKO TRAJKOVIĆ

treća

BRANISLAV DANIĆ

prva

SAŠA GREBENAR

prva

ALFRED KELEMEN

prva

NIKOLA KELEMEN

treća

SLAVIŠA ŠĆEKIĆ

treća

ALEKSANDAR TABAČKI

treća

LUKA DABIĆ

treća

U primopredajnoj sekciji se nije dešavalo ništa novo, osim što se poboljšavala oprema i prilagođavala takmičenjima sa kategorijama multi operator.

Takmičenja su prolazila i nedostatak kvalitetne antene za 14 mhz je bio veći utoliko što na stubu nismo imali sada ništa pa smo razapeli običan dipol da možemo barem nešto da radimo.

Takmičenje

plasman

napomena

Russian WW PSK contest

10 mesto

YU7ZL

Kup SRRS

2 mesto

Vidovdan

2 mesto

Russian WW digital Contest

4 mesto

Sumadija KUP

1 mesto

EPC Ukraina DX digi contest

2 mesto

EU PSK DX Contest

2 mesto

mladi operatori

YU KT Maraton

2 mesto

WPX SSB

Nije poslan dnevnik

HPC PSK

nikada nisu objavljeni rezultati

Najviše nade smo polagali u nove mlade snage koji su se interesovali ne samo za rad na radio uređaju, već i za gradnje antena i ostale elektronske opreme. Kako bi ih što više zainteresirali za klupske aktivnosti Daniel YU7TDA je organizovao seriju kurseva na kojoj su hamlet-i se upoznavali sa lemljenjem i izradom pločica itd, dok su u PPS-u radili na radio uređajima uglavnom SSB. Kako je 21mhz tada još dobro radio, hamlet-i su uradili mnogo DX-ova.

Slika 1: mlade snage za mikrofonom

U proleće “kada se sve budi” Aca YU7TUX je došao na ideju da napravimo tzv “Makers sekciju” što je u prevodu ništa drugo do konstruktorska sekcija, ali koja bi se bavila Arduino platformom i još ostalim stvarima pa je organizovan u klubu “Makerweek” u sklopu nedelje “mejkersa” koja se održavala u 28 zemalja, na kojem su Aca i njegovi drugari (uglavnom iz sveta IT) održali nekoliko prezentacija i upoznavanje u ovom slučaju, sa arduino platformom koja je za nas u klubu bila novina. Uvodnu reč (od nekih 45 minuta:) je održao Aca YU7TUX, a nastavili su Srđan i ostali… Dobar deo ovih ljudi se kasnije priključio radu kluba.

Slika 2. Aca YU7TUX – uvodna reč

Kako bi hamlete što više vezali za klub, ideja koja je verovatno potekla od Neše YU7SMN i uobličena u dogovoru sa Danielom YU7TDA, dogovoreno je da se organizuje tzv field day gde bi se mladi operatori učili pravljenju antene (u ovom slučaju GP za dva metra), ali i da bi radili i postavili stanicu i antene u portabl uslovima.

Daniel YU7TDA i Bora YU7LB su sa Duletom YU5DD najviše radili sa hamlet-ima, uz naravno, ostalu ekipu. Po rečima starijih amatera, ovako nešto nije dugo organizovano i na ovakav način. Sav ovaj događaj je organizovan kod Neše YU7SMN, kući, na Carskoj bari, gde je kompletnu logistiku dao upravo Neša.

Kraj aktivnosti je krunisan dodelom prigodnih nagrada (i nezaobilaznim ručkom) učesnicima (hamletima), a Bogdan je dobio i specijalnu majicu koju treba da nosi na YOTA 2016 u Austriji.

Slika 3 i 4. YU7AOP filed day kod Neše YU7SMN na Carskoj bari.

Mlada snaga kluba Bogdan – YU5BOX, je ušao u tim od četiri predstavnika Saveza radio-amatera Srbije u Austriji YOTA 2016 koje okuplja mlade radio amatere, gde se oni druže, rade za uređajem, uče se pravljenju baluna i slično. Ovo je prvi put da jedan predstavnik iz našeg kluba ide na ovakav događaj, ali YU5BOX je to svojim radom i zaslužio. Njegove impresije su bile ogromne nakon povratka iz Austrije, jer je organizacija bila na visokom nivou, ali i ekipa koja je išla je bila odlično odabrana.

Slika 5. Bogdan YU5BOX u Austriji – YOTA 2016

Slika 6. Ekipa SRS u Austriji YOTA 2016

Treba pomenuti i ostale manifestacije u kojima je klub učestvovao, a to su:

Noć istraživača – tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine u Kulturnom centru Zrenjanina, a tema te godine je bila “Hlađenje” gde je Daniel YU7TDA napravio, u svom stilu odličnu prezentaciju hlađenja elektronskih komponenti sa monitoringom.

Slika 7. Noć istraživača – prezentacija hlađenja by YU7TDA

Učešće u Balconn konferenciji u Novom Sadu bilo je ponovo tema dogovora Ace YU7TUX, Daniela YU7TDA i Borisa YU7MW gde je Acina “zanesenost” o brojačkim stanicama došla u pun zanos 🙂 Ja sam samo bledo gledao, ali se kasnije ta ideja u potpunosti iskristalisala. Kao i prethodne godine prostor gde je klub imao prezentaciju i lemilice su odmah popunjene, a sa razglasa putem radio uređajaj je kao u nekom SF filmu glas sa zvučnika govorio brojeve. Dešifrovanjem tih brojeva dobili bi dekriptovanu informaciju, a pobednik je naravno dobio rakiju DX-ovaču 🙂

Slika 8 i 9: atmosfera sa štanda Radio kluba YU7AOP na Balkonn konferenciji

Kada su novi Hamleti položili desila se – verovatno očekivana stvar, a to je da su privukli svoje drugare i poznanike u klub, tako da je 2016-te godine održano čak dva kursa za nove operatore. Drugo polaganje je bilo tokom decembra i položilo je 9 kandidata:

Ime i prezime

klasa

ZORAN ŠUŠIĆ

prva

PETAR MILINOV

treća

DIMITRIJE RADONJIĆ – VEČI

treća

IVAN LALIĆ

treća

STEVAN GOSTOJIĆ

prva

ŽELJKO VUKOVIĆ

prva

NEBOJŠA RADAKOVIĆ

treća

ANĐELIJA RADAKOVIĆ

treća

LAZAR MALEŠEV

treća

Slika 10: Polaganje ispita – diplomirani Radio amateri 🙂

Od porodice našeg zaslužnog člana Marka Vlaisavljevića YU7KJ (SK) klub je dobio kompletnu Markovu opremu, uključujući i stub i antene (citat Markove ćerke: Tata je voleo ovaj hobi i klub, nadamo se da će vama biti ova oprema od koristi). Tako je klub dobio dosta kvalitetne opreme, doduše prilično stare, ali u odličnom stanju, ali i mnogo vrednih komponenti za nas radio amatere. Između ostalog nasledili smo Markovu TH3MK3 antenu koju smo zahvaljujući ekipi iz kluba spustili i podigli na stub u klubu, naravno uz nezaobilaznog Mišu – spajdermena. Ova antena je ipak bolja od običnog dipola koji smo imali kao prelaznu varijantu.

Slika 11 i 12: podizanje antene TH3MK3 sa Miša Spajdermen

Slika 13 i 14: Digi takmičenja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.