Konferencija Balccon 2018 Novi Sad

Пројектна активност се финансира из буџета града Зрењанина

 

Ove godine na konferenciji Balconn 2018 je učestvovao i radio klub Zrenjanin već četvrti put. Balccon konferencija je trajala tri dana, inače okuplja hakerske zajednice ili pojedince koji žele da pokažu svoj „hak“, projekat ili tzv „modovanje“ opreme, softvera i sl. Ekipa koja posećuje konferenciju je vrlo šarolika, od studenata, hakera, ljudi na ozbiljnim pozicijama u domaćim i stranim firmama. U ovo društvo smo se i mi uključili jer poznato je da radio amateri uvek imaju da pokažu nešto interesantno. Ove godine smo napravili mini izložbu starih radio uredjaja, prijemnika, te nešto starih vojnih i policijskih uređaja, a dobili smo dozvolu da na zgradi sajma u Novom Sadu podignemo priručne antene, dipole za 7 i 14 mhz, gde smo demonstrirali rad, CW i SSB, što je izazvalo veliko interesovanje. „Zvezda večeri“ kako je to rekao Aco YU7TUX bio je Collins 51J-4, koji je svojom veličinom privlačio posetioce, a mnogi su slikali unutrašnjost prijemnika.

Veliko interesovanje izazvalo je gugl mapa na kojoj su bile pozicije putničkih aviona koje smo „nahvatali“ sa krova sajma, otprilike sa malom antenom i SDR RTL prijemnikom „dobacivali“ smo do Osijeka, Šapca, Brčkog, što je za učesnike izgledalo kao prilično veliki hakeraj, za nas radio amatere ovo je možda uobičajena stvar, ali za „obične“ ljude je ovo bila neka vrsta „otkrovenja“, bili su vidno oduševljeni, jer iako ovo može i da se vidi i na internet sajtu, ovakav način prijema i dekodiranja podataka koje šalju avioni je izazvalo dosta interesovanja.

 

Naš štand je bio prilično posećen, upoznali smo se sa radio-amaterima iz Austrije, ali su tu bili i današnji programeri, a nekadašnji radio amateri iz Kljajićeva i još nekih manjih mesta gde radio klubovi više ne postoje, ali im je evociralo uspomene.
Takodje se kod štanda zadržao i Vit Jedlička, osnivač samoproklamovane republike Liberland za čije se teritorije spore Hrvatska i Srbija, a nalazi se u ritovima Dunava između Bačke i Baranje i dobili smo neformalni poziv da aktiviramo novu (njegove reči) DXCC Liberland – 1L 🙂

 

Šteta je što nismo znali da na krovu ima dovoljno mesta za dipol za 80m, verovatno bi radili KT kup i na taj način „live“ demonstrirali rad u takmičenju.

Lepo druženje, nova poznanstva, promocija radio-amaterstva (upisano nekoliko novih članova za polaganje), a iznad svega odlična atmosfera sa ekipom koja je na istoj „talasnoj dužini“ kao i mi radio-amateri.
Na kraju, želimo da se zahvalimo organizatorima konferencije Milošu (YU7SSH) i Jeleni (YU7POC), na pozivu za učestvovanje, osoblju novosadskog sajma koje nam je izlazilo u susret, Novosadskoj biciklističkoj inicijativi na tehničkoj podršci (http://www.nsbi.org.rs/), članovima kluba YU7AOP (YU7TUX + XYL Kristina, YU7SMN, YU5BOX, YU7MW, YU5INA, Srđan, Dalibor (Mr. President) i njegova XYL, YU7NSC

Boris Toljaga YU7MW/YU7AOP

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.