Digifest 2018

Digifest je takmičenje gde se radi sa 5 različitih modova PSK, RTTY, OLIVIA, HELL, MFSK. U toj kakofoniji modova vrlo se nekada teško snaći, naročito nekome ko retko radi digitalu, ali kada se uđe u „štos“ to ide prilično dobro.

Nakon dobro odrađenog takmičenja EU PSK (i napokon prvog mesta), odmah nakon njega je išao Digifest. Kako takmičarsku ekipu treba čuvati za neko veće takmičenje, nisam pozivao da se dodje na Digifest jer je on iz nekog razloga bespotrebno skrajnut u našem klubu kao neko neinteresantno takmičenje. Poslednji put smo radili ovo takmičenje 2011 godine i imali nekih 145 veza za 24 sata. Pretpostavljam da je razlog bio, tada mlada takmičarska ekipa (YU7LB, YU7TUX, YU7PRC, YU7MW, YU7OW, YT7WA…), a sada već prekaljeni borci :), mada smo i tada bili medju prvih 10.

Iz ovog razloga smo odradili takmičenje više da se ostane u formi, a i malo da se vidi gde smo mi tu sa ostalim modovima.

Takmičenje je podeljeno u tri dela, ali kako ekipa nije pozivana odlučeno je da radi jedan operator 8 sati kategoriju. Krenuo sam da radim na 14mhz uglavnom PSK, da bi kasnije prešao na 21mhz (za mene je 21 magični band ;). Veze su nekako išle, ali nije bilo preterano puno stanica, uglavno Rusi, Ukrajinci. Band 7mhz uopšte nije radio to jutro. Varijatna je bila da se radi 4 sata pre podne i ostatak uveče i sutradan popodne. Tako je i uradjeno, uveče se radilo 3 sata na 3,5 i 7 mhz i jos jedan sat je ostao za rad u nedelju popodne. U prva četiri sata je uradjeno svega 100-ak veza, jer je taktika bila raditi uglavnom PSK, medjutim pred sam kraj sam shvatio da treba promeniti taktiku, a to je da svaku stanicu nakon završene PSK veze treba pozvati u sledeći mod na istoj frekvenciji, pa nakon završetka te veze zovem je u sledeći mod i tako svih pet modova.

Planirano, učinjeno u drugom periodu na 3,5 i 7 mhz i tu je sledilo uhodavanje na nov način rada i odrađeno oko 130 veza za 3 sata. Uvidevši da ovo daje rezultat u nedelju popodne, poslednji sat sam odradio 47 veza, tako da je ukupno urađeno 295 veza za 8 sati rada. Naravno treba imati razumnu meru za pozivanje u drugi mod jer je moguće da se dođe u situaciju da nema dovoljno multiplera (svaki QTH lokator je jedan multipler, a ako radiš jednu stanicu u pet modova to se računa kao jedan multipler), ali se to pokrije brojem kilometara. Inače ovo je retko takmičenje gde se poeni obračunavaju slično UKT takmičenju (QTH lokatori i broj kilometara).

Šta reći na kraju, rezultat je dobar po broju veza, ali se nekako bojim da imamo malo multiplera, no, kako god bilo takmičenje je prošlo odlično, tehnika niti jednom nije zakazala. HRD LOG je upgrade-ovan MySQL bazom tako da može da se radi sa više uređaja na jednom dnevniku ili po potrebi da svako vodi svoj, a DIGI interface je dobio „Volume“ dugme zbog lakšeg podešavanja nivoa izlaznog
signala.

Ostaje da se zahvalim podršci Bore YU7LB, ali i Ivane YU5INA koja je pravilo društvo u klubu u subotu
uveče.

 

Napisao: Boris Toljaga YU7MW

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.