Ukrainian DX contest 2017

Već neko vreme imamo nameru da radimo neko SSB/CW takmičenje (obično radimo DIGI), ne baš neko veliko kao CQWW već neko manjeg ranga. Tako smo Jan YU7ZL i ja hteli da radimo ARRL, pa nismo, pa onda smo hteli PACC pa nismo, CQ WPX smo radili prošle godine, ali „tehničkom“ greškom nije poslat dnevnik pa se valjda strahovalo da neće ni ove :), potom je došao ALL ASIA, ali nismo ni to radili, u jesen SAC koji smo takođe zbog objektivni/neobjektivnih razloga preskočili, na kraju je bilo daj-šta-daš i radili smo Ukrainian DX contest koji je bio prilično „posećen“.

Nedelju dana ranije pao je dogovor, Neša YU7SMN, Bogdan YU5BOX i ja YU7MW dogovorili smo da ćemo da radimo ovo takmičenje pa je tako poslat po običaju poziv operatorima PPS-a da se prijave. Osim nas trojice prijavili su se i hamlet-i koji iz nekog razloga nisu došli da se „kale i čeliče“, a Jan je imao obaveze oko poljoprivrede.

Radili smo jedinu moguću kategoriju, a to je MULTI operator, svi opsezi i svi modovi. Pošto nemamo neku naročitu strategiju u takmičenjima iz propagacija od pre par dana videlo se da naglasak treba da bude na nižim opsezima. Takodje, naglasak bi po nekoj logici trebao da bude na SSB, ali je ipak telegrafija vrvila od rada.

Prvo je krenuo Bogdan YU5BOX, na 14mhz, da bi direktno sa posla stigao i Neša YU7SMN. Obojica su radili SSB i veze solidno idu. Negde oko 19h sam došao i ja YU7MW i počeo da radim CW na 7 mhz. Odziv je bio odličan. Kasnije je Neša jurio množitelje na 3,5 SSB, a nakon toga sam preuzeo ponovo CW, ali na 3,5. Šteta je bila što sam oko 21h morao da krenem kući jer bi sigurno još dosta veza se uradilo na 3,5 CW. Noćnu smenu nismo radili. Ujutro smo YU5BOX i ja bili u klubu i Bogdan je počeo rad na 14mhz. Dok je on radio, ja sam bio koristan i oprao prozore u učionici :))))) Potom stiže Neša YU7SMN i on i Bogdan rade na 21mhz koji se delimično otvorio. Oko 10 ujutro ja preuzimam CW na 21 i radim skoro do 12h, nakon čega Neša preuzima i njih dvojica završavaju takmičenje uz naravno Jana koji je oko podne došao da poseti ekipu.

Ukupno 629 veza. Obzirom na našu „neamatersku“ lokaciju i opremu ovo se može reći da je dobro. Ono što smo propustili je „noćna smena“ u takmičenju i tu smo sigurno izgubili 200-ak veza, naročito CW. Moj neki osećaj je da je CW dominirao u takmičenju ili mi se čini, ali stvarno je bilo jako puno CW operatora.

Za kraj – šta reći, potrebna su još jedan ili dva CW operatora, (oči su uprte u mlade snage koje uče CW – YU5BOX, ali i CW bi mogli raditi i YU7TUX, YU7LB, YU7SMN, samo da malo „navežbaju“ 🙂 ali i nedostajao je jedan dobar SSB operator. Ono što je najbolje bilo je druženje (a za čega drugo takmičenja i služe?)

Oprema je radila OK, radili smo sa FT950, malo sa – malo bez lineara. Ono što je uočljivo je da tamo gdje imaš relativno dobre antene – vladaš opsegom, tamo gdje nema – vladaju drugi, ali to je već, moja stara kuknjava na antene.

 

73 do sledećeg takmičenja, Boris YU7MW Zrenjanin, 2017

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.